Σαμαράς: Αν χρεοκοπήσει η χώρα άλλη Επιτροπή θα κάνουμε, ανακριτική

Με «ανακριτική επιτροπή» στην περίπτωση που χρεοκοπήσει η χώρα, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς την κυβέρνηση, μιλώντας στη Βουλή για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. «Θα χρειαστεί Εξεταστική για την έξοδο από το μνημόνιο που ακυρώσατε, για το πιστωτικό γεγονός που πλησιάζει και για το μνημόνιο που έρχεται», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αν δεν γίνει συμφωνία, αν χρεοκοπήσει η χώρα, άλλη Επιτροπή, ανακριτική επιτροπή, θα κάνουμε».

«Εμείς να πράγμα ζητά: απλώς κυβερνήστε. Ξεχάστε την εύκολη δραπέτευση με νέες εκλογές ή δημοψηφίσματα.», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «ετοιμάζετε κατηγορητήριο για όσους κράτησαν τη χώρα όρθια, για όσους την κράτησαν μέσα στο ευρώ, αλλά θα καταλήξει σε κατηγορητήριο για την δική σας πολιτική».

Ο Α. Σαμαράς εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση δεν θέλει συναίνεση. Δεν ήρθε εδώ για να αναζητήσει την αλήθεια. Εχθρούς κατασκευάζει για να συγκαλύψει την πλήρη διάψευση των ελπίδων που είχε ο λαός» και υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιδιώκει την σύγκρουση. Γιατί πήγε στην Ουάσιγκτον ο Υπουργός Οικονομικών; Για να μην πληρώσει κάποια δόση; Για να μαλακώσει την στάση του ΔΝΤ; Όχι, για να δώσει διαβεβαιώσεις ότι η χώρα θα συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις της και να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την τρόικα».

«Ψάχνετε για συγκρούσεις. Δικά σας στελέχη προαναγγέλλουν πιστωτικό γεγονός σε λίγες μέρες. Δικά σας στελέχη μιλούν για δίλημμα αν θα πληρωθούν μισθοί ή τόκοι. Και δικά σας στελέχη μιλούν για την αριστερά του τίποτε», είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ και αφού κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι Βουλευτής του «πήγε και προσέφερε συμπαράσταση στον δολοφόνο του Παύλου Μπακογιάννη», εκτίμησε: «έχετε χάσει τον έλεγχο. Ζητάτε παντού την κατασκευή εχθρών. Και κάνετε υποτίθεται περήφανη διαπραγμάτευση. Τόσο υπερήφανη που δεν έχετε φέρει την επέκταση της δανειακής σύμβασης στη Βουλή».

«Αγωνίζεστε για να κερδίσετε μερικές εβδομάδες, άντε μερικούς μήνες. Όμως αυτός ο χρόνος είναι χαμένος για τη χώρα», επεσήμανε ο Α. Σαμαράς και προειδοποίησε πως «όποιος σκάβει τον λάκκο του άλλου μπορεί να βρεθεί ο ίδιος μέσα».

Πρότεινε ακόμη η Εξεταστική να ξεκινήσει μετά τη νέα συμφωνία, τον Ιούνιο, λέγοντας στον Πρωθυπουργό πως «δεν έχετε το δικαίωμα την ώρα που η πατρίδα αγωνιά και πρέπει να μείνει ενωμένη, να διχάζετε τη χώρα».

Ο Αντ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην περίοδο των Καννών και κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε προτείνει για την θέση του Πρωθυπουργού τον Γ. Αρσένη.

Όμως ο Αλ. Τσίπρας τον διέψευσε υπενθυμίζοντάς του ότι «δεν ήταν η συζήτηση για τον Παπαδήμο ήταν για τον Πικραμένο», δηλαδή η συζήτηση αυτή έγινε τον Μάιο του 2012 όταν αναζητούσαν πρόσωπο για την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Και ο Α. Σαμαράς συμφώνησε πως «πράγματι ήταν για τον Πικραμένο».