Σαμαράς: Θα απομακρύνουμε την πολιτική αβεβαιότητα εκλέγοντας ΠτΔ και κλείνοντας τη συμφωνία για την επόμενη μέρα

Για υπονόμευση της χώρας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ εκβιάζει με το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, προκαλώντας αγωνία για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Όμως, η κυβέρνηση θα απομακρύνει την πολιτική αβεβαιότητα, με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και θα κλείσει τη συμφωνία για την επόμενη μέρα, εκτός μνημονίου, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εκβιάζει για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ), καθώς αυτό είναι το τελευταίο του χαρτί. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα εκλεγεί ΠτΔ, και πως η επόμενη χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη για τον τόπο, «κι άρα πολύ χειρότερη για εσάς· εσείς θα μοιάζετε σαν φιγούρα από το παρελθόν».

Εξαπολύοντας επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του, σημείωσε: «Είστε το ατύχημα που δεν θα συμβεί στη χώρα, κ. Τσίπρα. Δεν είστε ο επαναστάτης, είστε η τελευταία γραμμή άμυνας του χθες· το τελευταίο αποκούμπι των βολεμένων».

Σε αντιδιαστολή, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε και το τελευταίο προαπαιτούμενο για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, τη σταθερότητα» και υπογράμμισε ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Επισήμανε, δε, ότι με την ψήφιση του προϋπολογισμού («του πρώτου ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, ως πρώτο συμβολικό άλμα για την επόμενη ημέρα»), την εκλογή ΠτΔ και την προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης θα υλοποιηθεί η πραγματική επανάσταση για τη χώρα.

Αναλυτικότερα, στην έναρξη της ομιλίας του, ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: «Μας απαγόρευσε ο κ. Τσίπρας την ελευθερία της γνώμης, λέγοντας ότι εκείνους που δεν ψηφίσουν προϋπολογισμό, αλλά ψηφίσουν για ΠτΔ θα τους θεωρήσει πουλημένους. Διέγραψε τη λέξη συνείδηση για τους βουλευτές. Τέτοια βάναυση προσβολή της Βουλής και των βουλευτών δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία 30 χρόνια. Οι βουλευτές κατάλαβαν τι πραγματικά αντιπροσωπεύετε, κύριε Τσίπρα».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπονομεύει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και σημείωσε ότι όπως και η τρόικα, έτσι και η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως ο προϋπολογισμός θα πέσει έξω. «Εμείς το αρνούμαστε. Η τρόικα είναι πολύ συντηρητική στους υπολογισμούς της. Εσείς είστε στον κόσμο σας» είπε ο κ. Σαμαράς, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και σημείωσε ότι και στους προηγούμενους δύο προϋπολογισμούς οι εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ έπεσαν έξω.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο πρωθυπουργός είπε: «Μας ζήτησαν να πάρουμε έκτακτα μέτρα. Εκτεταμένα, οριζόντια και πολύ οδυνηρά. Τους απαντήσαμε ότι δεν μπορούμε να τα πάρουμε, δεν τα χρειαζόμαστε και πως θα κάνουν κακό στην οικονομία. Δεχθήκαμε κάποιες μεταρρυθμίσεις και κάποια μέτρα που αντέχει η οικονομία μας και είπαμε ότι αν χρειαστεί θα πάρουμε κάποια ακόμη που είναι μέσα στις συμβατικές μας υποχρεώσεις. Μέχρις εκεί, όμως. Η διαφωνία μας με την τρόικα έχει μικρύνει πολύ. Η συμφωνία είναι στο τραπέζι και μπορεί να υπάρξει κάποια μικρή καθυστέρηση, κυρίως για τεχνικούς λόγους. Θα το συζητήσουμε αυτό στο Eurogroup (της Δευτέρας)».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα βγαίνει από την εποχή που οι αγορές ήταν κλειστές και από την εποχή των ελλειμμάτων. Ξεκαθάρισε, δε, ότι νέο πάρτι ελλειμμάτων δεν μπορεί να γίνει και τόνισε ότι «πάμε σε μια εποχή που θα τηρούμε τους δημοσιονομικούς στόχους, θα προχωρούμε τις μεταρρυθμίσεις και θα βρισκόμαστε σε συνθήκες ταχύρυθμης ανάπτυξης· έτσι θα μπορούμε να προχωρούμε και σε μέτρα ανακούφισης».

Σε ό,τι αφορά την πιστωτική γραμμή, σημείωσε ότι από την επόμενη χρονιά θα είναι γεγονός για τη χώρα και ο ρόλος της θα είναι «να μας προφυλάσσει από αναταράξεις στις διεθνείς αγορές για τις οποίες δεν θα ευθυνόμαστε εμείς». Όπως είπε, θα αποτελεί θωράκιση της χώρας. Όσον αφορά τους όρους για την πιστωτική γραμμή, επισήμανε ότι θα είναι τελείως διαφορετικοί από εκείνους του μνημονίου και τόνισε ότι η επιτήρηση θα είναι πιο διακριτική, θα είναι στο πλαίσιο του δημοσιονομικού εξαμήνου που ισχύει για όλες τις χώρες («λίγο πιο αυστηρή για τη δική μας χώρα τον 1ο χρόνο» είπε). Ανέφερε ότι η χώρα θα βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο ενός έτους.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, ακόμη, ότι η χώρα θα δανείζεται «όχι για μισθούς και συντάξεις, αλλά για να εξοφλεί παλαιότερα ομόλογα που λήγουν, κι έτσι το χρέος θα μειώνεται, δεν θα αυξάνεται». Τόνισε, ότι επιπλέον το χρέος θα μειωθεί περαιτέρω λόγω της αύξησης ΑΕΠ.

Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα για τις υποσχέσεις του, λέγοντας ότι είπε πως θα μοιράσει το πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς, που μέχρι τώρα το θεωρούσε ανύπαρκτο. «Αυτό, ούτε στα όνειρά σας. Αν επιστρέψουμε στα ελλείμματα δεν θα έχουμε την πιστωτική γραμμή». Συνέχισε, δε, λέγοντας ότι ο κόσμος καταλαβαίνει πως δεν στέκουν αυτά που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και γι’αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στη διαπραγμάτευση του χρέους.

«Λένε ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο. Δεν έχετε καταλάβει ότι είναι βιώσιμο, και όταν εσείς λέτε ότι δεν είναι βιώσιμο το λέτε για να σας ακούσει ποιος; Οι αγορές; Να μην μας δανείζουν; Εκεί είσαστε, μεταξύ Ελλάδας και κόμματος, είστε με το κόμμα. Εμείς είμαστε με τη χώρα. Εσείς υπονομεύετε τη χώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Εμείς είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε και το τελευταίο προαπαιτούμενο για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Τη σταθερότητα. Το κόμμα σας εκβιάζει με την εκλογή ΠτΔ, προκαλώντας αγωνία για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Εμείς θα απομακρύνουμε την πολιτική αβεβαιότητα, εκλέγοντας ΠτΔ, και κλείνοντας τη συμφωνία για την επόμενη ημέρα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στις συμφωνίες με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό τομέα, τις κινεζικές επενδύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, για να καταδείξει ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κατάσταση του «αδύναμου κρίκου» στην οποία είχε περιέλθει.

Επιπλέον, μίλησε για το επόμενο βήμα της κυβέρνησης, που είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση, λέγοντας πως θα θωρακίσει την πολιτική σταθερότητα και θα διορθώσει στρεβλώσεις. Όπως είπε, η Συνταγματική Αναθεώρηση πρέπει να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή και να προωθηθεί από την επόμενη. Διαφορετικά, αν διαλυθεί αυτή η Βουλή, όπως θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα δεν θα δει νέο Σύνταγμα ούτε το 2021.

Στρεφόμενος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Προσπαθήσατε να ξεσηκώσετε τα συνδικάτα, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, και τώρα προσπαθήσατε με ένα νέο κύμα καταλήψεων, αλλά δεν σας βγαίνει, πολύ απλά γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν έχετε σχέδιο και πρόγραμμα, δεν είστε ικανοί να κυβερνήσετε. Φοβούνται αυτά που λέτε. Καταλαβαίνουν ότι θα επιστρέψετε σε χρέη, στη χρεοκοπία».

Συνεχίζοντας την επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Έχετε ευτελίσει το Σύνταγμα, επιμένετε να στιγματίζετε όποιον ψηφίσει για ΠτΔ. Τη σταθερότητα, τη χρησιμοποιείτε ως πρόσχημα για να εκβιάσετε εκλογές και να πετύχετε την απόλυτη αποσταθεροποίηση. Κι όταν δεν σας βγαίνει σκορπάτε λάσπη στον ανεμιστήρα. Ο αποσταθεροποιητικός ρόλος σας ταιριάζει απόλυτα με την υποκρισία σας» επισήμανε.

Αναφερόμενος, εκ νέου στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς είπε: «Θα βγάλουμε ΠτΔ, είτε ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Αλλά, είμαι βέβαιος ότι θα βγει, γιατί ο λαός δεν θέλει εκλογές και οι βουλευτές καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα να βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ξέρουν ότι είναι το τελευταίο σας χαρτί. Γιατί η επόμενη χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη για τον τόπο, κι άρα πολύ χειρότερη για σας. Εσείς θα μοιάζετε σαν φιγούρα από το μακρινό παρελθόν».

Η επίθεση του πρωθυπουργού κατά του Αλέξη Τσίπρα συνεχίστηκε ως εξής: «Εσείς έχετε μαζέψει στο κόμμα σας όλους τους κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές, όλους τους επαγγελματίες της διαμαρτυρίας και του μπάχαλου. Έχουν έρθει σε σας για να μην ξεκολλήσει ποτέ η χώρα από το παρελθόν. Είστε το ατύχημα που δεν θα συμβεί στη χώρα κ. Τσίπρα. Δεν είστε ο επαναστάτης, είστε η τελευταία γραμμή άμυνας του χθες. Το τελευταίο αποκούμπι των βολεμένων.

Κατόπιν αυτών, ο Αντώνης Σαμαράς έκλεισε την ομιλία του, καλώντας τους βουλευτές να ψηφίσουν τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ως το «πρώτο συμβολικό άλμα στην επόμενη ημέρα» και χαρακτηρίζοντας την ψήφιση του προϋπολογισμού, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την προώθηση της συνταγματικής αναθεώρηση ως την πραγματική επανάσταση στη χώρα.