Σαμαράς: Στηρίζουμε την απόφαση του Πρ. Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμετοχή στις συνομιλίες

Οι θέσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, και ο συντονισμός των ενεργειών απέναντι στις συνεχόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς και ο Νίκος Αναστασιάδης στη Λευκωσία.

«Η αρχή της συναντίληψης και η αρχή του συντονισμού Αθηνών και Λευκωσίας ήταν και παραμένει αναλλοίωτη, σταθερός πυλώνας και παντός καιρού» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας χθες στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του στη Λευκωσία ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στηρίζει την απόφαση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναστείλει τη συμμετοχή του στις συνομιλίες.
«Στηρίζουμε την απόφαση του προέδρου Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμετοχή του στις δικοινοτικές συνομιλίες, έως ότου συντρέξουν κατάλληλες προϋποθέσεις» εξήγησε.

Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία επέλεξε πολιτική, που «δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο», ενώ διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα παρακολουθεί με σύνεση και νηφαλιότητα την κατάσταση.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα η τουρκική πλευρά να εργαστεί προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών.

Στην προσφώνηση του ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική στιγμή που η Τουρκία επιχείρησε να ακολουθήσει πρακτική κλιμάκωσης της έντασης.

«Η Τουρκία επιλέγει αυτή την ώρα να δυναμιτίσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη, που Κύπρος και Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες εργάζονται για να οικοδομήσουν στην εύφλεκτη περιοχή μας. Καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά αυτή την πρόκληση και με πνεύμα συναίνεσης να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Επανέλαβε ότι δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί τις όποιες πιέσεις για επάνοδο σε ένα διάλογο, κάτω από απειλές και εκβιασμούς, προκειμένου να επιτευχθεί λύση που θα την υπαγορεύει η στρατιωτική ισχύς.

Μετά τη συνάντηση Σαμαρά-Αναστασιάδη θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο ηγετών με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Το μεσημέρι ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και στην συνέχεια θα προσφωνήσει την Ολομέλεια του Σώματος.

Τέλος, ο Αντ.Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Κάιρο, όπου το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η τριμερής διάσκεψη Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου.