Σε «δύο με τρεις μήνες» το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου

 

Θολό προδιαγράφεται το τοπίο όσον αφορά την πορεία των ερευνών της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, μετά την προειδοποίηση του ΣΔΟΕ ότι το πλήρες και εμπεριστατωμένο πόρισμα για το οικονομικό και φορολογικό προφίλ των συγγενών του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων αφαιρέθηκαν από την αρχική λίστα Λαγκάρντ, θα είναι έτοιμο σε δυο με τρεις μήνες.

Έτσι ενώ ο πρόεδρος της προανακριτικής κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης εμφανιζόταν εξοργισμένος από την καθυστέρηση της σύνταξης και παράδοσης του επίμαχου πορίσματος, από το οποίο θα κριθούν πολλά για την διερευνώμενη υπόθεση, οι αρμόδιοι του ΣΔΟΕ του «διεμήνυσαν» ότι εάν θέλει ένα πλήρως τεκμηριωμένο πόρισμα για τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις φορολογικές υποχρεώσεις των συγγενών, τότε αυτό δεν μπορεί να είναι έτοιμο μέσα σε τέσσερις ημέρες, όπως ζητούσε η προανακριτική αλλά σε δυο με τρεις μήνες.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί εμπλοκή στις εργασίες της επιτροπής και προβληματίζει έντονα τα μέλη της, ορισμένα εκ των οποίων δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο μετά την ολοκλήρωση των μαρτυρικών καταθέσεων να μην συνταχθεί πορισματική έκθεση αναφορικά με τις τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού, αλλά μόνον μετά την παραλαβή του πλήρους πορίσματος του ΣΔΟΕ για τα οικονομικά στοιχεία των συγγενών.

«Δεν βγαίνει πόρισμα της επιτροπής χωρίς το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τους συγγενείς», έλεγε χαρακτηριστικά παράγοντας της επιτροπής, κάτι που ερμηνεύτηκε από ορισμένους ως προάγγελος ακόμη και διακοπής για κάποιο διάστημα των εργασιών της και άρα νέας χρονικής παράτασης (η τελευταία παράταση που είχε δοθεί προέβλεπε την έκδοση πορίσματος έως τις 29 Μαρτίου).

Πάντως διατυπώνονται και αντίθετες απόψεις από κάποιους, μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος της επιτροπής κ. Μ. Βαρβιτσιώτης, οι οποίοι θεωρούν ότι και δίχως τα στοιχεία για τους συγγενείς μπορεί η επιτροπή να συντάξει το πόρισμά της, καθώς κατά την εκτίμησή τους τα στοιχεία που ήδη υπάρχουν επαρκούν.

Τα «κακά μαντάτα» μετέφερε ο ίδιος ο αναπληρωτής διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ κ. Π. Μαντούβαλος, ο οποίος μάλιστα θα κληθεί εκ νέου να καταθέσει την προσεχή εβδομάδα. Στην συνάντηση που είχε με τον κ. Μαρκογιαννάκη του εξήγησε πώς έχουν τα δεδομένα εκ μέρους του ΣΔΟΕ, καθώς αν και έχουν λάβει τα απαραίτητα στοιχεία από τις τράπεζες, χρειάζονται τουλάχιστον τρεις εβδομάδες προκειμένου να τα μετατρέψουν σε μορφή που να επιδέχεται επεξεργασίας. Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη 14 Μαρτίου, αναμένεται να καταθέσει στην επιτροπή ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρης, καθώς και ο δημοσιογράφος κ. Κ. Βαξεβάνης.