Σε εξέλιξη η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ

Σε σίριαλ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ σε συνδυασμό με την επιλογή του τελευταίου να προχωρήσει στην ανάδειξη ενός εκ των διεκδικητών, της Intralot, σε προσωρινό ανάδοχο του έργου του τεχνολογικού παρόχου. Η επιλογή έχει προκαλέσει την αντίδραση αρκετών εκ των υπόλοιπων διεκδικητών, ορισμένοι εκ των οποίων δείχνουν διάθεση να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους. Το θέμα έφθασε πάντως και στη Βουλή, καθώς χθες η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε επερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα ως εποπτεύων του ΤΑΙΠΕΔ. Η κ. Μπακογιάννη, μεταξύ άλλων, ρωτά γιατί το ΤΑΙΠΕΔ συμμετείχε με μόλις το 3,13% και όχι με το σύνολο των μετοχών του (33%) στη γενική συνέλευση του περασμένου Σαββάτου όπου εγκρίθηκε η σύμβαση με την Intralot, καθώς και αν το γνώριζε ο υπουργός και ποια ήταν η διαδικασία που ακολουθήθηκε. Επιπλέον, στην επερώτησή της η βουλευτή της ΝΔ ζητά να πληροφορηθεί «για ποιο λόγο παρατηρείται τέτοια σπουδή να προκύψει ανάδοχος και να υπογραφεί η σύμβαση λίγες μέρες πριν από την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού». Επιπλέον, ρωτά τον κ. Στουρνάρα αν θεωρεί ότι οι επιλογές του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΑΠ και του ΤΑΙΠΕΔ μπορούν να επηρεάσουν τις ισορροπίες στη διαδικασία αποκρατικοποίησης του διαγωνισμού.

Η εκτίμηση ότι η σύμβαση προικοδοτεί την Intralot σε μία κρίσιμη φάση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης, δεδομένου ότι στις 17 Απριλίου λήγει η προθεσμία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από άλλους υποψηφίους. Το σχήμα που έχει σηκώσει τους τόνους δείχνει να είναι η Emma-Delta (όπου μετέχουν το επενδυτικό fund PPF του Γίρι Σμετς και ο όμιλος Μελισσανίδη). Μάλιστα, χθες, είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι η Emma-Delta έχει στείλει εξώδικο προς τους αρμόδιους, αλλά και τον κ. Στουρνάρα όπου υποστηρίζουν ότι υπάρχουν λόγοι ακυρότητας της γενικής συνέλευσης και εκτιμά ότι η σύμβαση αποτελεί «αθέμιτη και ανήθικη προικοδότηση» της Intralot.

Επιπλέον, χθες υπήρξαν πληροφορίες ότι η Intralot αποσύρεται από τη διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ, οδηγώντας σε πτώση την τιμή της μετοχής της πρώτης. Η Intralot, απαντώντας σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, απάντησε ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από τη διαδικασία.

ΟΔΙΕ
Ο ΟΠΑΠ δεν είναι η μόνη αποκρατικοποίηση που σχετίζεται με την αγορά στοιχηματισμού και βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς υπάρχει και η περίπτωση του ΟΔΙΕ. Χθες, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε πως παρατείνει κατά δύο εβδομάδες, ήτοι έως την Παρασκευή 26 Απριλίου, την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ΟΔΙΕ. Η παράταση δόθηκε ύστερα από αιτήματα από υποψήφιους επενδυτές. Δεν αποκλείεται το αίτημα να έγινε προκειμένου να έχει ξεκαθαρίσει σε κάποιο βαθμό το τοπίο αναφορικά με τους ενδιαφερομένους για τον ΟΠΑΠ.