Σε κλοιό σφοδρής κακοκαιρίας η χώρα

Σε κλοιό σφοδρής κακοκαιρίας βρίσκεται η χώρα, με έντονες χιονοπτώσεις, παγετό και τσουχτερό κρύο. Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου. Δρόμοι έχουν κλείσει λόγω του χιονιού, ενώ απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την κυκλοφορία των οχημάτων, ακόμη και στην Αττική.

Πολικές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις και παγετός, έχουν βάλει από τη νύχτα την Ήπειρο στην κατάψυξη. Το πρωί το θερμόμετρο έδειχνε -12 βαθμούς στο Μέτσοβο και -15 στο ορεινό χωριό Βοβούσα του ανατολικού Ζαγορίου.

Σε όλα τα ορεινά χωριά των Ιωαννίνων και της Άρτας που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων, το χιόνι φτάνει από 10 έως 20 εκατοστά. Επί ποδός βρίσκεται η Πολιτική Προστασία, για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα προβλήματα, ενώ συνιστάται στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους.

Στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου βρίσκονται 35 μηχανήματα της Περιφέρειας ανάμεσα τους και αλατιέρες που εργάζονται πυρετωδώς να για να ανοίγουν τους δρόμους. Προβλήματα στο ορεινό οδικό δίκτυο και των τριών νομών της δυτικής Ελλάδας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις.

Η κυκλοφορία έχει διακοπί σε πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύο στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Σε πολλά σημεία η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Την ίδια ώρα, απο νωρίς τα ξημερώματα παραμένουν χωρίς ρεύμα η Ανοιξη και η Δροσιά Αττικής, ενώ έχουν αναφερθεί διακοπές ρεύματος και σε άλλες περιοχές των βορείων Προαστίων.

Το πρόβλημα οφείλεται σε δέντρα και κλαδιά που έπεσαν πάνω σε καλώδια και κολώνες της ΔΕΗ, λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Η υπεύθυνη του γραφείου Τύπου της ΔΕΔΔΗΕ, Μελίνα Καλαμπόκα, δήλωσε στο in.gr πως οι ζημιές -με εξαίρεση στην Δροσιά- δεν είναι σοβαρές, αλλά αρκετές σε αριθμό και προκλήθηκαν λόγω των ισχυρών ανέμων.

«Δεν μπορούμε να πούμε με σαφήνεια σε πόση ώρα θα αποκατασταθεί το πρόβλημα, καθώς οι συνθήκες είναι αντίξοες για τα συνεργεία που έσπευσαν για να επιδιορθώσουν τις ζημιές. Η εταιρεία έκανε ανάκληση όλων των αδειών, με σκοπό να λύσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το πρόβλημα» κατέληξε.