Σε νέους φόρους 7 δισ ευρώ οδηγούν οι κωδικοί

Επιπλέον 1,3 δισ. φόρους θα πληρώσουμε φέτος – Καταργήθηκαν φοροαπαλλαγές και αφορολόγητο για τα παιδιά – Μένουν τα τεκμήρια που διπλασιάζουν το φόρο – Από 20 Μαρτίου ως τέλη Ιουνίου ηλεκτρονικά η υποβολή των δηλώσεων
Νέους «κωδικούς»  με βάση τους οποίους θα κληθούν να πληρώσουν φέτος 7 δισ. ευρώ σε φόρους για τα εισοδήματα του 2013, καλούνται να συμπληρώσουν 5,5 εκατομμύρια φορολογουμένοι. Το νέο έντυπο Ε1 της εφορίας κρύβει μεγάλες αλλαγές, αφού αλλάζει άρδην ο τρόπος που θα υπολογιστεί ο φόρος για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
Στο νέο έντυπο καταργούνται οι κωδικοί που αφορούσαν μια σειρά εκπτώσεων και φοροαπαλλαγών, όπως για ενοίκιο κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής. Αντιθέτως θα αναγνωρίζονται προς έκπτωση 10% από το φόρο τα έξοδα για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερβαίνουν το 5% του συνολικού δηλωθέντος και μόνο κατά το μέρος που υπερβαίνουν το όριο αυτό!
Από το νέο έντυπο Ε1 έχουν εξαφανιστεί οι κωδικοί που αφορούν στα προστατευόμενα μέλη και στη μείωση του φόρου λόγω αναπηρίας.
Ουσιαστικά οι μόνοι κωδικοί που θα προσφέρουν εκπτώσεις από το φόρο εισοδήματος μισθωτών και των συνταξιούχων θα είναι το 10% της διατροφής που καταβλήθηκε λόγω διαζυγίου και το 10% των δωρεών προς το Δημόσιο και προς ιδιωτικούς φορείς.   Προσοχή σε εργόσημο και μπλοκάκια   Στη νέα φορολογική δήλωση προστέθηκαν νέοι κωδικοί για όσους παρέχουν εργασία με εργόσημο, ενώ προσοχή θα πρέπει να δείξουν και όσοι αμείβονται με μπλοκ παροχής υπηρεσιών. Μόνο αν έχουν το πολύ μέχρι τρεις εργοδότες και υπογεγραμμένη σύμβαση θα μπορέσουν να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών, συμπληρωνοντας τον χετικό κωδικό.  Όποιος δεν ενταχθεί σε αυτό το καθεστώς, θα μπει σε καθεστώς φορολόγησης όπως  των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, με συντελεστές 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα. Ο φόρος μετράει από πρώτο ευρώ, ωστόσο οι επιτηδευματίες έχουν τη δυνατότητα να εκπίπτουν το σύνολο των επαγγελματικών τους δαπανών και των ασφαλιστικών τους εισφορών.
Όσοι ξεκίνησαν νέα επιχείρηση αλλά ξεχάσουν να το δηλώσουν στον ειδικό κωδικό Ε1, θα φορολογηθούν με 26% και όχι 13% για τα πρώτα 13.000 ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, δε θα υπάρχουν οι κωδικοί που αφορούν στις εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς μεταφέρονται στο έντυπο Ε3, αλλά και οι κωδικοί για τους τόκους των στεγαστικών δανείων, των δαπανών για την αποκατάσταση ακινήτων κι εκείνοι που αφορούν στα φροντιστήρια των παιδιών.