Σημαντική η συμμετοχή των ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου Εθνικής – Eurobank

 

Την εκτίμηση ότι η αυξημένη ιδιωτική συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου των Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς θα βελτιώσει την επενδυτική εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία και θα προσφέρει ευκαιρίες επιστροφής των εν λόγω τραπεζών στις αγορές για τη χρηματοδότησή τους διατυπώνουν αναλυτές του οίκου Fitch Ratings σε ανάλυση που δημοσιοποίησαν σήμερα Τρίτη. Θα ήταν δε θετική για το πιστωτικό προφίλ των τραπεζών.

Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι μια παράταση της προθεσμίας που έχει δοθεί έως το τέλος Απριλίου στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες ώστε να ολοκληρώσουν τα σχέδια αναφελαιοποίησής τους, μπορεί να παρατείνει τη διόρθωση των ανισορροπιών χρηματοδότησης του κλάδου και την ανάπτυξή του.

Όπως υπογραμμίζεται οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες των Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς εκτιμώνται από την τράπεζα της Ελλάδας στα 40,5 δισ. ευρώ και προκύπτουν κυρίως από ζημιές από τα ελληνικά ομόλογα και εκτιμώμενες πιστωτικές ζημιές στα εγχώρια χαρτοφυλάκια δανείων.