«Σκάνδαλο» για την Μέρκελ

Πολιτική θύελλα από τη χορηγία 690.000 ευρώ των ιδιοκτητών της BMW προς το CDU

 Αντιδράσεις  έχει προκαλέσει στη Γερμανία η αποκάλυψη του κόμματος της Αριστεράς Die Linke για  δωρεά της BMW στους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Μέρκελ, ύψους 690.000 ευρώ.

Λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές και λίγες ημέρες πριν το Βερολίνο μπλοκάρει απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία περιορίζεται η εκπομπή καυσαερίων των αυτοκινήτων από το 2020, η οικογένεια Κβαντ/Κλάτεν- ιδιοκτήτρια του 46,7% της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW και από τους πλέον πιστούς χορηγούς της CDU- δώρισε τα χρήματα αυτά στο κόμμα της Καγκελαρίου.

Πέντε ημέρες μετά, ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος Χανς-Πέτερ Αλτμάιερ, έπειτα από προσπάθειες μηνών, κατάφερε να επαναφέρει προς συζήτηση ειλημμένη απόφαση από τον Ιούνιο, η οποία προέβλεπε σημαντική μείωση της εκπομπής καυσαερίων των αυτοκινήτων από το 2020 .

Οι γερμανοί κατασκευαστές BMW και Daimler, οι οποίοι παράγουν αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού και πολύ πιο ενεργοβόρα από ό,τι οι ιταλικές και οι γαλλικές εταιρίες, θα δυσκολεύονταν να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε 95 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, όπως προέβλεπε η αρχική απόφαση.

Η αποκάλυψη προκάλεσε πολιτική θύελλα και έντονες αντιδράσεις, τη στιγμή μάλιστα που γίνονται κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το κόμμα της Μέρκελ υποστηρίζει ότι η δωρεά δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε πολιτική απόφαση ενώ για “σχέσεις διαπλοκής με τις αυτοκινητοβιομηχανίες”, κάνει λόγο η Αριστερά.

“Η BMW έχει την Μέρκελ στο τσεπάκι της”, δήλωσε για λογαριασμό του Κόμματος της Αριστεράς ο Κλάους Ερνστ και έκανε λόγο για την “πιο ωμή περίπτωση εξαγοράς πολιτικής” εδώ και καιρό.

Από την πλευρά της Κομισιόν, η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για το Περιβάλλον και την Δράση για το Κλίμα, Κόνι Χίδεργκαρντ, δήλωσε απογοητευμένη από την εξέλιξη. “Δεν είναι και καταπληκτικό το γεγονός ότι δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για τα αυτοκίνητα”, τόνισε και πρόσθεσε ότι η γερμανική πρόταση για αναβολή της εφαρμογής των νέων ορίων για το 2024 δεν είναι αποδεκτή.

 

Πηγή: news.gr