Σούλτς: Ελπίζω η υπέροχη χώρα σας να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία

Η επίσκεψη του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σηματοδοτεί ότι πρώτιστη αξία της Ευρώπης είναι η αποδοχή της λαϊκής κυριαρχίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε κοινές δηλώσεις με τον Μάρτιν Σούλτς, τον οποίο χαρακτήρισε καλό φίλο της Ελλάδος, αλλά και προσωπικό φίλο του.

«Χρήσιμη και εποικοδομητική» χαρακτήρισε τη συνάντησή τους για την εδραίωση «νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της μεταμνημονιακής Ελλάδας και των θεσμών της ΕΕ».

Επισημαίνοντας ότι επί τέσσερα χρόνια ο ελληνικός λαός σήκωσε και βάρη που δεν του αναλογούσαν λόγω της άρνησης μιας ολιγαρχίας να πληρώσει, καθεστώς -όπως είπε- που προστάτευαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τόνισε ότι τώρα μπαίνει τέλος σε αυτή την ανάρμοστη σχέση.

«Διαβεβαίωσα τον κ. Σουλτς» ότι έχουμε σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων που αντιμετωπίζει τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση, τις πελατειακές σχέσεις, τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή.

Επίσης, πρόσθεσε, έχουμε σχέδιο για την επιστροφή στην ανάπτυξη, απορρίπτοντας τις πολιτικές λιτότητας, αλλά και χωρίς τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων. Σημειώνεται πως η δέσμευση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς λειτουργεί καθησυχαστικά για τους Ευρωπαίους.

Εργαζόμαστε για μια αμοιβαία επωφελή λύση, τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναγνωρίζοντας πως για την επίτευξη αυτού του εγχειρήματος απαιτείται χρόνος. Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι σημαντικό ότι οι στόχοι των δύο πλευρών είναι κοινοί: η επιστροφή της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής.

«Διαπραγματευόμαστε με ασφάλεια και εγγυόμαστε τη σταθερότητα» κατέληξε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας μάλιστα ότι όσοι επενδύουν στο αντίθετο, γρήγορα θα διαψευστούν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή, να αγωνιστεί κατά της κοινωνικής αδικίας.

«Γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα οι αδύναμοι κλήθηκαν να πληρώσουν το τίμημα και οι πλούσιοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό» σημείωσε.

Στη συνέχεια, παραδέχτηκε ότι στο εξωτερικό υπήρχε ο φόβος πως ο Τσίπρας θα ακολουθήσει το δικό του δρόμο.

Αυτό δεν το φοβάμαι εγώ, είπε και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Θα σας αποδεχτούν με εμπιστοσύνη».

Συμπλήρωσε ότι κατανόησε από τη συζήτηση με τον έλληνα πρωθυπουργό πως η Ελλάδα θα αναζητήσει λύσεις από κοινού με τους εταίρους της.

Τόνισε πως με τον κ. Τσίπρα έγινε μια συζήτηση ουσιαστική, εποικοδομητική και ειλικρινής, κατά την οποία διαπίστωσε πως υπάρχουν δεσμοί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα, υπάρχουν κι άλλα που χρήζουν περαιτέρω συζήτησης» τόνισε ο κ. Σουλτς. Βεβαίως θα υπάρξουν και διαφωνίες στη συζήτηση, ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε απευθυνόμενος στον έλληνα πρωθυπουργό: «Ελπίζω η υπέροχη χώρα σας να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία της. Έχετε υποχρέωση να συνεχίσετε στο δρόμο της συνεργασίας και της δημοκρατίας».