Στα χέρια των θεσμών βρίσκεται η νέα ελληνική πρόταση μεταρρυθμίσεων

Στα χέρια των θεσμών βρίσκεται η νέα ελληνική πρόταση μεταρρυθμίσεων, η οποία αποσκοπεί στο να γεφυρώσει το χάσμα με τους θεσμούς. Τη σχετική πληροφορία, που μεταδόθηκε από ξένα ΜΜΕ, επιβεβαίωσαν πηγές της Κομισιόν.

«Λάβαμε νέα ελληνική πρόταση μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, την οποία εξετάζουμε», ανέφερε πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει αντιπρόταση στους θεσμούς, οι οποίοι την μελετούν», δήλωσε άλλη ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται πως οι εκπρόσωποι των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ ήταν ήδη από χθες σε αναμονή στις Βρυξέλλες, καθώς πληροφορίες ήθελαν την ελληνική κυβέρνηση να στέλνει έως αργά το βράδυ της Δευτέρας τις νέες προτάσεις της.

Οι ίδιες πληροφορίες έφεραν το Brussels Group να συνέρχεται σήμερα Τρίτη, ώστε να αποτιμήσει τις νέες ελληνικές θέσεις.

Η νέα ελληνική πρόταση που καταγράφεται σε κείμενο τριών σελίδων, έχει αναθεωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, προς τα πάνω τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος και του χρόνου(από 0,6% του ΑΕΠ για φέτος και 1,5% του ΑΕΠ το 2016). Επίσης, η αναθεωρημένη πρόταση έχει ενσωματώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, διοικητικού χαρακτήρα μέτρα τα οποία περιείχε η πρόταση των δανειστών.

Ως προς τον ΦΠΑ προτείνονται ρυθμίσεις για την αύξηση της απόδοσής του (π.χ. να αυξηθεί ο συντελεστής από το 11% στο 12%). Ως προς το ασφαλιστικό, εξετάζεται μόνο η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.

Σχετικά με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει, μεταξύ άλλων, αύξηση του ορίου εντόκων και συνδρομή του ESM για την αποπληρωμή των ομολόγων της EKT.