Στην Αθήνα σήμερα ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ

Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα, Τρίτη, ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, o οποίος θα συναντηθεί στις 16:00 με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Νωρίτερα, στις 14:00, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό ΠΑΠΕΝ
Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Κατά τις συναντήσεις θα συζητηθούν επίκαιρα ζητήματα ενεργειακού ενδιαφέροντος.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοινώθηκε η κατασκευή ελληνικού αγωγού, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από την Τουρκία προς την κεντρική Ευρώπη.

Μάλιστα, ο κ. Λαφαζάνης είχε προανηγγείλει προ ημερών ότι είναι θέμα χρόνου να υπογραφεί μια κατ’ αρχήν συμφωνία, ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Η επένδυση για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού -από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως τα σύνορα με τη FYROM- θα είναι ύψους 2 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει 2.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το ΥΠΑΠΕΝ έχει επισημάνει ότι με τη συγκεκριμένη επένδυση θα μειωθούν περαιτέρω οι τιμές του φυσικού αερίου και ότι θα περιοριστεί ή θα εξαλειφθεί η οφειλή που προκύπτει από τη ρήτρα «take or pay» που προβλέπει την πληρωμή του αντιτίμου για συγκεκριμένες ποσότητες αερίου, ακόμη και αν αυτές δεν καταναλώθηκαν (όπως συνέβη στη χώρα μας όπου οι καταναλώσεις μειώθηκαν λόγω κρίσης).

Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται ακόμη η συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και το νότιο Κρητικό πέλαγος, καθώς και η υφιστάμενη σύμβαση ΔΕΠΑ – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου.