Στουρνάρας: Η ανάπτυξη είναι πλέον εδώ

 

Ενα βήμα πριν από την ανάπτυξη και επισήμως βρίσκεται η χώρα. Ο μεγάλος ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στο πρώτο τρίμηνο του έτους στο 1,1% (από 6% το αντίστοιχο διάστημα του 2013), που είναι το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας, προοιωνίζεται την είσοδο (εκτός απροόπτων και …ατυχημάτων πολιτικών ή οικονομικών) σε θετικούς ρυθμούς το δεύτερο ή το εργότερο το τρίτο τρίμηνο.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την επάνοδο της οικονομίας σε σταθερούς αναπτυξιακούς ρυθμούς και στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζουν την ερχόμενη Τρίτη το νέο 10ετές αναπτυξιακό μοντέλο με τους βασικούς τομείς αιχμής αλλά και τους ποσοτικούς στόχους.

Στο υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο αλλά και τα θετικά μηνύματα από τις εξελίξεις στον τουρισμό, προβλέπουν πως εντός του δεύτερου τριμήνου η οικονομία θα σταθεροποιηθεί καταγράφοντας έστω και οριακά θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Είναι ενδεικτικό πως στο τετράμηνο καταγράφεται αύξηση των κρατήσεων κατά 30,1% σε σχέση με πέρυσι.

Οι εξαγωγές
Βέβαια δεν παραγνωρίζουν το γεγονός ότι οι εξαγωγές εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα σημάδια «κόπωσης», που, όμως, είναι δυνατόν να ξεπεραστούν με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη.

Το υπουργείο Οικονομικών, η Κομισιόν και το ΔΝΤ έχουν διατυπώσει την πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,6% για το σύνολο του 2014, η Τράπεζα της Ελλάδος 0,5% και πλέον εκτιμάται ότι είναι εφικτό οι στόχοι αυτοί όχι μόνο να επιτευχθούν αλλά και να… υπερκεραστούν.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται και στο γεγονός ότι ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ επιβραδύνεται σταθερά από τις αρχές του 2013. Στο πρώτο περσινό τρίμηνο η ύφεση ήταν 6%, στο δεύτερο 4%, στο τρίτο περιορίστηκε στο 3,2% και στο τέταρτο υποχώρησε περαιτέρω στο 2,3%.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει αναθεώρηση του ΑΕΠ στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου Συστήματος Λογαριασμών, αλλά και της τακτικής αναθεώρησης που γίνεται κάθε πενταετία.

Σε τρέχουσες τιμές, το ΑΕΠ μειώθηκε φέτος στα 41 δισ. ευρώ, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το πρώτο τρίμηνο του 2005 (44,3 δισ. ευρώ).

Εμφανίζεται μειωμένο κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο.

Για να αντιστραφεί η τάση αυτή, το οικονομικό επιτελείο θα θέσει σε εφαρμογή το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, με βασικό ζητούμενο τη χρηματοδότηση άμεσων επενδύσεων που θα στηρίξουν τους εννέα κλάδους της οικονομίας που περιγράφονται στο κυβερνητικό σχέδιο (τουρισμός, πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, ενέργεια, διαμετακομιστικό εμπόριο, έρευνα – τεχνολογία, βιομηχανία φαρμάκων, βιομηχανία μετάλλων και δομικών υλικών, ναυτιλία, εμπορεύσιμες υπηρεσίες).

Αξιοποίηση πόρων
Προς αυτήν την κατεύθυνση κομβικής σημασίας είναι η αξιοποίηση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Για την επόμενη περίοδο 2014-2020 υπολογίζεται ότι η χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία (χωρίς τους εθνικούς πόρους) θα ανέλθει στα 16,3 δισ.

Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου η προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ μαζί με τους εθνικούς πόρους που θα συμπληρώνουν τους κοινοτικούς θα φτάσει στα 48 δισ. ευρώ και θα δημιουργηθούν 640.000 νέες θέσεις εργασίας.