Στουρνάρας «βλέπει» τρόικα μαζί με Μανιτάκη

 

Νέο «τετ α τετ» με τους εκπροσώπους της τρόικας θα έχει σήμερα στις 16.00 ο υπ. Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα εκκρεμή ζητήματα και κυρίως η κινητικότητα στο δημόσιο, ένα θέμα στο οποίο δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα οι δανειστές. Γι’ αυτό στη σύσκεψη με την τρόικα θα συμμετάσχει και ο Αντώνης Μανιτάκης, όπως γνωστοποιήθηκε σήμερα από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η συνάντηση ενδέχεται να είναι τεταμένη καθώς η ΔΗΜΑΡ χθες άσκησε έντονη κριτική στην τρόικα για την επιμονή της σε άμεσες απολύσεις στο Δημόσιο αλλά και σε όσους εντός της κυβέρνησης διάκεινται θετικά σε αυτή τη θέση. Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σημερινή του συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών, χαρακτήρισε μεγάλο «αγκάθι» το θέμα της δημόσιας διοίκησης και χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» να πραγματοποιηθεί και απευθείας συνάντηση της ΔΗΜΑΡ με την τρόικα.


Το κλίμα

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το κλίμα στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Μανιτάκη τρόικας, καθώς χθες η ΔΗΜΑΡ έσπευσε να καλύψει πλήρως το σχέδιο του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κινητικότητα στο Δημόσιο και να τον υποστηρίξει απέναντι στην κριτική που ασκείται από την τρόικα αλλά και από στελέχη της κυβέρνησης.

«Το να συνδέει η τρόικα όλο αυτό το τεράστιο εγχείρημα μόνο με τις απολύσεις λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και αντιμεταρρυθμιστικά. Φοβίζει και αποθαρρύνει τους καλούς δημοσίους υπαλλήλους και δίνει προσχήματα κάλυψης σε όσους δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους» σημειώνεται μεταξύ άλλων από τη ΔΗΜΑΡ.

Η ΔΗΜΑΡ αναφέρεται και στην κριτική που ασκείται στον κ. Μανιτάκη από δυνάμεις που, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στο σημείωμα «εντός της κυβέρνησης υποστηρίζουν τις απολύσεις, ενώ επίσης μέρος των ΜΜΕ ασκεί μια κακόβουλη κριτική που δεν λαμβάνει υπόψη το περιεχόμενο της αντιπαράθεσης και παρουσιάζει τη Δημοκρατική Αριστερά ως συντηρητική δύναμη που δίνει μια μάχη οπισθοφυλακών. Επίσης γίνεται μια συστηματική προσπάθεια απαξίωσης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εξώθησης του σε παραίτηση».
Να συναντηθεί η ΔΗΜΑΡ με την τρόικα προτείνει ο Βενιζέλος

Το μεγάλο «αγκάθι» εντοπίζεται στα θέματα της δημόσιας διοίκησης, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του, στην Ιπποκράτους, με τους επικεφαλής της τρόικας. «Πρέπει να ξεπεράσουμε το ζήτημα αυτό, πάντα στο πλαίσιο του Συντάγματος και της έννομης τάξης και υπό τον έλεγχο των αρμοδίων δικαστηρίων», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ερωτηθείς για το εάν το θέμα των μετακινήσεων είναι «στα χέρια» του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε πως το ζήτημα δεν είναι καθόλου προσωπικό, αλλά ότι αφορά την κυβέρνηση, τη χώρα, την κοινωνία και πως όλα τα θέματα τα αντιμετωπίζει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε συνεννόηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» να πραγματοποιηθεί και απευθείας συνάντηση της ΔΗΜΑΡ με την τρόικα, καθώς «θα βοηθήσει πάρα πολύ στον εντοπισμό των θεμάτων όπως τα βλέπει η κάθε πλευρά, γιατί πρέπει να κάνουμε όσα απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία».
Χθες

Η συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους ελεγκτές επρόκειτο να γίνει χθες, ωστόσο αναβλήθηκε, όπως δήλωσε ο υπ. Οικονομικών, προκειμένου να γίνει καλύτερη προετοιμασία των δύο πλευρών. Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο είχε χθες συνεργασία με τον Πρωθυπουργό, κατά την οποία εξετάστηκαν τα εκκρεμή ζητήματα, αλλά και οι πρώτες αντιδράσεις για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και το «πάγωμα» της συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας ρωτήθηκε αν μπορεί να κλείσει μέχρι την Παρασκευή η συμφωνία με την τρόικα ώστε να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης και απάντησε ότι δεν μπορεί να το ξέρει στην παρούσα φάση, σημειώνοντας πάντως πως ο ίδιος πρέπει να αναχωρήσει την Πέμπτη γα τις Βρυξέλλες όπου συνεδριάζει το Eurogroup