Στο μικροσκόπιο η συμμετοχή του ΔΝΤ στην τρόικα και οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ δημοσιοποίησε την απολογιστική έκθεση για το πώς ο διεθνής οργανισμός ανταποκρίθηκε στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση την περίοδο 2008-2012 και προανήγγειλε τη διεξαγωγή μια πλήρους αξιολόγησης της συμμετοχής του Ταμείου στην τρόικα αλλά και μια ξεχωριστή έρευνα για τις αποφάσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Οι έρευνες έχουν ως κοινή συνισταμένη την Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αλλά κυρίως το νέο Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόλ Τόμσεν, ο οποίος ήδη από το 2009 είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις αποφάσεις του Ταμείου για τη ζώνη του ευρώ.

Το Γραφείο Αξιολόγησης αναφέρει πως όταν ξέσπασε η κρίση στη ζώνη του ευρώ το ΔΝΤ κλήθηκε να παράσχει πολιτική και τεχνική υποστήριξη και να βοηθήσει στην παροχή χρηματοδότησης προς τις προηγμένες οικονομίες της Ευρώπης. Η θεσμική «διευθέτηση» που προέκυψε αφορούσε στην δημιουργία της τρόικας, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Η έκθεση του ΙΕΟ σημειώνει πως αυτή η νέα διάταξη συντονισμού συνίστατο στο ότι η νομισματική αρχή της χώρας που βρισκόταν σε κρίση κάθονταν επισήμως στην ίδια πλευρά του τραπεζιού με το ΔΝΤ. Επικαλείται δε απόψεις άλλων αρχών σύμφωνα με τις οποίες «δεν ήταν ενδεδειγμένο» από την άποψη διακυβέρνησης, το ΔΝΤ να κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί με τη νομισματική αρχή της χώρας μέλους, καθώς αυτό οδήγησε ορισμένες δράσεις πολιτικής «εκτός του τραπεζιού» και αποτέλεσε έτσι κακή πρακτική διακυβέρνησης.

Αναφορικά με τις σχέσεις της τρόικας το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ υπογραμμίζει πως « υπήρχε εξ αρχής η κατανόηση ότι οι διαφωνίες της τρόικας δεν θα δημοσιοποιούνταν», σχολιάζοντας πως η διευθέτηση αυτή εγείρει ερωτήματα ως προς το αν έδινε μεγαλύτερη βαρύτητα στις συμβουλές πολιτικής του ΔΝΤ ή αν αύξανε την πίεση προς το ΔΝΤ, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τις θέσεις του.

Το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ παραθέτει και τον προβληματισμό που εξέφρασαν ορισμένες αρχές σύμφωνα με τον οποίο η διευθέτηση της τρόικας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συνολική επιτήρηση του ΔΝΤ στη ζώνη του ευρώ, ακόμη και σε θέματα που σχετίζονται με χώρες που δεν χρειάζονται την οικονομική στήριξη του ΔΝΤ. «Η διευθέτηση αυτή έχει σαφώς εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία του ΔΝΤ και την αρχή της ομοιόμορφης μεταχείρισης των χωρών μελών», σημειώνεται στην έκθεση.