Έως το τέλος Φεβρουαρίου η νέα πιστοληπτική γραμμή στήριξης

Το βράδυ της Tρίτης εστάλη η επιστολή της Ελλάδας για τη δίμηνη παράταση και τη γραμμή ECCL σε όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF/ESM).

Αποτελείται από δύο σελίδες στις οποίες η κυβέρνηση ζητεί αρχικά την υπαγωγή στη γραμμή ΕCCL σημειώνοντας παράλληλα ότι θα χρειαστεί δύο μήνες παράταση για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος σύμφωνα και με την απόφαση του Eurogroup.

«Υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του Eurogroup γιατί ξεμπλοκάραμε και μπαίνουμε πια σε τροχιά συμφωνίας με δίμηνη παράταση τη στιγμή που όλοι έλεγαν ότι πάμε σε εξάμηνη» έλεγαν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ από τις Βρυξέλλες, αλλά αμέσως μετά συμπλήρωναν: «υπάρχει όμως και μεγάλη ανησυχία για την πτώση στο χρηματιστήριο».

Άλλωστε, όπως αναφέρει σε συνεργάτες του ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι να υπάρξουν εμπόδια σε αυτά τα πρώτα βήματα της επαναφοράς σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Την Τρίτη στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός μαζί με τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου και τον γενικό γραμματέα Τάσο Αναστασάτο συνεργάστηκαν για την ολοκλήρωση της επιστολής με το επίσημο αίτημα για τη δίμηνη παράταση ως το τέλος Φεβρουαρίου και τη γραμμή πίστωσης ECCL το οποίο (αν όλα κυλήσουν όπως σχεδιάζονται) θα εφαρμοστεί από την 1η Μαρτίου.

Σήμερα η ομάδα των οικονομικών εμπειρογνωμόνων των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα συγκληθεί μέσω τηλεδιάσκεψης για να εξετάσει το αίτημα που κατέθεσε χθες η ελληνική κυβέρνηση για την παράταση του ελληνικού προγράμματος στήριξης έως τις 28 Φεβρουαρίου, αλλά και το αίτημα που κατατέθηκε σε EuroWorking Group και Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για τη χορήγηση της πιστωτικής γραμμής με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL). Η ελληνική πλευρά με το αίτημα που κατέθεσε δεσμεύεται «για την υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα».

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β.Σόιμπλε και μεταδίδει το Reuters, την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει η γερμανική κυβέρνηση στη Βούλή (Bundestag) το ψήφισμα για την παράταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

Σε ότι αφορά το επόμενο στάδιο παροχής προληπτικής πιστωτικής γραμμής, ο ίδιος τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να λάβει στήριξη από μια νέα πιστωτική γραμμή στο τέλος Φεβρουαρίου, αλλά δεν θα χρειαστεί νέα κεφάλαια.

Διευκρινίσεις για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά την 1η Μαρτίου 2015, αλλά και για τα μέτρα που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την Ελλάδα για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της τρόικας, αναμένεται να δώσει αύριο Πέμπτη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του