Μέτρα, δημοψήφισμα και επικοινωνιακή τακτική στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου

Στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης συγκαλείται το Υπουργικό Συμβουλίο, όπου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα πρώτα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση στη βάση της λίστας Βαρουφάκη που απεστάλη στους θεσμούς.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, υπό το φως της χθεσινής συνεδρίασης του EuroWorking Group και οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας τα επόμενα εικοσιτετράωρα, τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, η εσωτερική πολιτική κατάσταση και θέματα σχετικά με τη βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης.

Συνολικά, θα συζητηθεί η τακτική της κυβέρνησης για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και τις προοπτικές που υπάρχουν, καθώς και για όλες τις πτυχές και τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου.

Επίσης, αναμένεται να τονιστεί η ανάγκη να επισπευστούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο να υπάρξει άμεσα συμφωνία, κάτι που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επιθυμούν και οι πιστωτές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η συμφωνία έως την Κυριακή. Εφόσον κάτι τέτοιο επιτευχθεί, ο σχεδιασμός προβλέπει να ζητηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα 4 Μαΐου, εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 6 Μαΐου, στη διάρκεια της οποίας ο Μάριο Ντράγκι θα αποφασίσει εάν θα αυξήσει το πλαφόν των έντοκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου.

Η συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συμπεριλάβει και το θέμα του δημοψηφίσματος, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός όσο και πολλά μέλη του οργάνου έχουν δηλώσει ότι αν η προτεινόμενη συμφωνία ξεφεύγει από τους όρους της λαϊκής εντολής της 25ης Ιανουαρίου, θα πρέπει η κυβέρνηση να προσφύγει στον λαό.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιστήσει την προσοχή στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι η πίεση τα επόμενα 24ωρα θα είναι πολύ μεγάλη, ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις δημόσιες δηλώσεις τους, να εκφράζονται με μία φωνή και να συνεργάζονται με το συντονιστικό κέντρο και το επικοινωνιακό επιτελείο, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, καθώς «ο επικοινωνιακός πόλεμος» θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες.

Τ