Στυλιανίδης: Ταμειακό πλεόνασμα στους ΟΤΑ

 

Ταμειακό πλεόνασμα ύψους 362,3 εκατ. ευρώ παρουσιάζει το α’ δίμηνο του 2013 ο ενοποιημένος προϋπολογισμός της αυτοδιοίκησης.

Σε σχετική του δήλωση, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε ότι «ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών, ο περιορισμός της σπατάλης και η ενίσχυση των εσόδων των δήμων από άλλες πηγές, πλην του κράτους, δημιουργούν πλεόνασμα 362,3 εκατ. ευρώ για το α’ δίμηνο του 2013 και ενισχύουν την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, στόχος για τον οποίο είχαμε δεσμευθεί εξαρχής».

Ειδικότερα, για τον μήνα Φεβρουάριο του 2013 το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό ανέρχεται στα 180,1 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζεται η καλή πορεία των εσόδων και η συγκράτηση των δαπανών στις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2013-2016.

«Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται καθημερινά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με συστηματική δουλειά και συνεργασία όλων των πλευρών, θέτει τις βάσεις για ένα νέο μοντέλο, απογαλακτισμένο από τις εξαρτήσεις του παραδοσιακού κράτους. Κάτι που θα ξαναδώσει στους δήμους και τις περιφέρειες, μεγαλύτερη οικονομική αυτοτέλεια και περισσότερη διοικητική αυτονομία», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών, το πλεόνασμα οφείλεται κυρίως στη βελτίωση των ιδίων εσόδων και συγκεκριμένα των εσόδων από ανταποδοτικά τέλη, φόρους, λοιπά τέλη, δικαιώματα, παροχή υπηρεσιών, καθώς οι επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό έχουν μειωθεί σημαντικά (-12%) σε σχέση με το α’ δίμηνο του 2012. Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, είναι μειωμένες κατά 13% σε σύγκριση με το α΄ δίμηνο του 2012.