Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τα πολυιατρεια του ΕΟΠΥΥ

 

Γεωργιάδης: «Αυτός που δεν παραδίδει, αναλαμβάνει και την ευθύνη» – Η διορία για την καταγραφή του υλικού και του εξοπλισμού των πολυιατρείων καθώς και για το σφράγισμά τους εκπνέει σήμεραΠολεμικό κλίμα διαμορφώνεται στον χώρο της Υγείας με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να έχουν «οχυρωθεί» από νωρίς το πρωί στα πολυιατρεία του Οργανισμού, αρνούμενοι να παραδώσουν τα κλειδιά των 380 μονάδων υγείας στις Περιφερειακές διευθύνσεις.

Στο πολυιατρείο της Αλεξάνδρας βρίσκεται από το πρωί ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ανάλογες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οργανώνονται και σε άλλα πολυιατρεία στην Αττική και στην επαρχία. Γιατροί του ΕΟΠΥΥ Δάφνης – Αγίου Δημητρίου έχουν συγκεντρωθεί έξω από το πολυιατρείο του Οργανισμού, αρνούμενοι να παραδώσουν το κτήριο. Ο Μανώλης Παπαδακάκης, διευθυντής του πολυιατρείου Δάφνης, μίλησε στο protothema.gr, αναφέροντας χαρακτηριστικά:  «Δεν θα παραδώσουμε τα κλειδιά εάν δεν μας στείλουν όλα τα νόμιμα έγγραφα», ενώ σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια ο κόσμος σήμερα να εξυπηρετηθεί εθελοντικά.
Την ίδια ώρα στο πολυιατρείο της Καλλιθέας, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέφθασε νωρίτερα τετραμελής επιτροπή από τη Νομαρχία, ωστόσο οι διαμαρτυρόμενοι δεν τους επέτρεψαν την είσοδο στο κτήριο. Αστυνομικές δυνάμεις δεν υπάρχουν έξω από το κτήριο.

Η διορία που έχει δώσει εντολή η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για την καταγραφή του υλικού και του εξοπλισμού των Πολυιατρείων καθώς και για το σφράγισμά τους εκπνέει σήμερα, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης τα Πολυιατρεία θα ανοίξουν έπειτα από έναν μήνα ως Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου για όλους τους πολίτες.Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Υγείας στις αντιδράσεις των γιατρών  – η Ομοσπονδία τους, ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ, απέστειλε την περασμένη Παρασκευή εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζοντας « παράνομη την ενέργεια του προέδρου του ΕΟΠΥΥ να προβεί επειγόντως σε βίαιη σφράγιση όλων των Μονάδων, πριν καν δημοσιευθεί ο νόμος» και κάλεσε το προσωπικό και τους δημότες να παρίστανται στα Πολυιατρεία για να αποτρέψουν το κλείσιμό τους.
«Όσοι κρατήσουν Πολυιατρεία, ας γνωρίζουν ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη της φύλαξης. Κάθε ζημία θα τους καταλογίζεται μέσω των ΔΟΥ τους» έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter  ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, το βράδυ της Κυριακής, παρότι άρτι αφιχθείς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ όπου είχε προσκληθεί να δώσει διαλέξεις, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε όλους όσοι περιφρουρούν τα Πολυιατρεία.Κλοιός αλληλεγγύης και αντίστασης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

Σε «κλοιό αλληλεγγύης και αντίστασης»  γύρω από τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα κάλεσε τους ιατρούς, τους ασφαλισμένους, τους ανασφάλιστους και τους κοινωνικούς φορείς ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) «προκειμένου να ανατραπεί η προσπάθεια της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας να σφραγισθεί οριστικά η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Μιχάλης Βλασταράκος στη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης του ΠΙΣ που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, η διοίκηση του Οργανισμού δεν μπορεί να ζητεί παράδοση των κτιρίων, καθώς δεν ισχύει ακόμη ο νόμος για την κατάργηση των πολυϊατρείων και την ένταξή τους στο ΕΣΥ.

Μεταβατικό διάστημα δύο μηνών για ΕΟΠΥΥ και πολίτες

Σημειώνεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε  στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη, αλλά ως την Παρασκευή που η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ζήτησε το σφράγισμα των Πολυιατρείων δεν είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αυτό αναμένεται να γίνει την Τετάρτη.
Με την επικείμενη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόµου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όλο το προσωπικό των μονάδων τίθεται αυτόµατα σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα ενός μήνα ενώ για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού όπως πολύτεκνοι, ανάπηροι κ.ά. n διαδικασία θα είναι 15 ημέρες. Τα πολυιατρεία εκτιμάται ότι θα είναι πλήρως λειτουργικά σε περίπου δύο μήνες, καθώς θα χρειαστεί να γίνουν προσλήψεις επικουρικών γιατρών σε αντικατάσταση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ που θα αποχωρήσουν επιλέγοντας τα ιδιωτικά τους ιατρεία και όχι την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση εντός του νέου φορέα.