Συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας για το φυσικό αέριο

Σε συμφωνία για την επανάληψη του εφοδιασμού της Ουκρανίας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία κατέληξαν το βράδυ της Πέμπτης Ρωσία, Ουκρανία και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε, οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, υπέγραψαν τα έγγραφα της συμφωνίας που θα είναι σε ισχύ έως τον Μάρτιο του 2015.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ τόνισε πως η Ρωσία πάντα ήταν και θα είναι φερέγγυα προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η διευθέτηση της ανεξόφλητης οφειλής των 3,1 δισεκ. δολαρίων θα γίνει σε δύο δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων θα καταβληθεί άμεσα και η δεύτερη περί τα τέλη του έτους, ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή σημειώνοντας πως «οι Ουκρανοί έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν», χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει εάν η Ε.Ε. έχει εγγυηθεί τις πληρωμές αυτές.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης μια τιμή 385 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα καθ’ όλη τη διάρκεια της διμερούς σύμβασης, που θα διαρκέσει από τον Νοέμβριο ως τα τέλη του Μαρτίου του 2015. Η πληρωμή θα γίνεται εκ των προτέρων σε μηνιαία βάση. Το Κίεβο ήθελε απόλυτες εγγυήσεις ότι η τιμή αυτή δεν θα μεταβληθεί διαρκούσης της περιόδου της σύμβασης και φέρεται ότι τις εξασφάλισε.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένιι Γιατσένιουκ δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να αποπληρώσει όλα τα χρέη της στη Ρωσία για τις ποσότητες φυσικού αερίου τις οποίες έχει λάβει στο παρελθόν και συγκεκριμένα θα καταβάλει 1,45 δισεκατομμύρια δολάρια αμέσως και 1,65 δισ. μέχρι το τέλος του 2014.