Συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου για 600 θέσεις και αξιολόγηση διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ

Συναινετική λύση στο θέμα των διαθεσιμοτήτων των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ  βρέθηκε στην έκτακτη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον Ευ. Βενιζέλο το απόγευμα της Κυριακής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, η απόφαση των δύο πολιτικών αρχηγών είναι η ακόλουθη :
«Προκηρύσσονται αμέσως προς κάλυψη 600 θέσεις διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ.

Όσο διαρκεί η προθεσμία της αξιολόγησης των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και υποβάλλουν αιτήσεις για κάλυψη προκηρυγμένων θέσεων, δεν απολύεται – σύμφωνα με τη νομοθεσία – κανείς από όσους βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.

Στο μεταξύ, τα οργανογράμματα που έχουν υποβάλει τα ΑΕΙ αξιολογούνται από ανεξάρτητο αξιολογητή μέσω της τεχνικής βοήθειας του ΕΣΠΑ.

Αν από την αξιολόγηση προκύψουν και νέες θέσεις διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ, αυτές θα καλυφθούν με συμπληρωματική προκήρυξη».
Η λύση αυτή βρίσκει απόλυτα ικανοποιημένο τον Ανδρ. Λοβέρδο, ο οποίος ζητούσε εξ αρχής να υπάρξει αξιολόγηση. Ο υπουργός Παιδείας συναντήθηκε με τον κ. Βενιζέλο πριν από την συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου και επεξεργάστηκαν εναλλακτικές προτάσεις στη λογική της επίλυσης του προβλήματος και όχι της σύγκρουσης με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν θα προκηρυχθεί μέσω της τεχνικής βοήθειας του ΕΣΠΑ  αξιολογητής για να καθορίσει επακριβώς τις ανάγκες των ΑΕΙ σε διοικητικό προσωπικό. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι ανθρωποθυσίες για τις οποίες μιλούσε ο νέος υπουργός Παιδείας καθώς έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης δεν θα απολυθεί κανένας υπάλληλος.

Ικανοποιημένο από τη λύση που δόθηκε είναι και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Χαρακτηριστικές του κλίματος που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες ήταν οι δηλώσεις της υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύης Χριστοφιλοπούλου στη ΝΕΡΙΤ. «Το ΠαΣοΚ και η Ελιά ζήτησαν προεκλογικά την ψήφο των πολιτών, μιλώντας για πολιτική σταθερότητα με προοδευτικό πρόσημο. Για την Κεντροαριστερά της ευθύνης. Η Κεντροαριστερά της ευθύνης μπορεί και οφείλει να επαναδιαπραγματεύεται και να διεκδικεί στα πλαίσια της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης αλλά δεν μπορεί να πορεύεται με διγλωσσία. Η χώρα αλλά και ο πολιτικός χώρος που εκπροσωπώ πλήρωσαν πολύ τη διγλωσσία», τόνισε.

Σε ότι αφορά το γενικότερο ζήτημα με τις διαθεσιμότητες στον δημόσιο τομέα Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν να επανεξεταστεί το θέμα αφού συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για το τι έχει αποδώσει και τι απομένει να γίνει και να συζητηθεί εκ νέου με την τρόικα.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν επίσης για τη στρατηγική της κυβέρνησης έναντι της τρόικας που αναμένεται στην Αθήνα στα μέσα Ιουλίου, για τον συντονισμό της κυβέρνησης ώστε να υπάρχει σταθερή πορεία προς την έξοδο από το μνημόνιο.

 


Συνάντηση Βενιζέλου-υπουργών του ΠαΣοΚ την Δευτέρα

Πολιτική επανατοποθέτηση της κυβέρνηση έναντι της τρόικας σε μια σειρά προαπαιτούμενων μέτρων επιχειρεί ο Ευ. Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάλεσε τη Δευτέρα σε σύσκεψη τους υπουργούς και τους υφυπουργούς του ΠαΣοΚ η οποία ολοκληρώθηκε στις 11:00 το πρωί και κατά τη διάρκεια της οποίας τους ζήτησε να επιμείνουν στην ανάγκη της εθνικής διαπραγμάτευσης για ζητήματα όπως είναι η διαθεσιμότητα, οι ιδιωτικοποιήσεις, το Ασφαλιστικό, οι ομαδικές απολύσεις – για τις οποίες υπάρχει απόλυτο βέτο από την πλευρά του ΠαΣοΚ.

Ανέθεσε μάλιστα στον Χρ. Πρωτόπαπα και στον Π. Ρήγα να βρίσκονται σε επικοινωνία με τον Δ. Σταμάτη και τον Στ. Παπασταύρου από το γραφείο του Πρωθυπουργού ώστε να διαμορφωθεί κοινή επιχειρηματολογία έναντι της τρόικας.

Παρά τις πιέσεις που ασκούνται από το ΔΝΤ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στη συνάντηση με τον Ι. Στουρνάρα και τον κ. Παπασταύρου στο Βερολίνο, όταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών του επισήμανε ότι κάποια μέτρα ελήφθησαν βιαστικά και θα πρέπει να αναθεωρηθούν.