Συνάντηση Λαγκάρντ – Βαρουφάκη στην Ουάσινγκτον

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στην Ουάσινγκτον, της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Η συνάντηση διήρκησε περίπου 45΄ και πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μετάθεση της καταβολής δόσεων.
Το υπουργείο Οικονομικών πάντως το χαρακτήρισε ψευδέστατο.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το «αν η Ελλάδα ζήτησε από το ΔΝΤ ενημέρωση για τη διαδικασία μετά από αθέτηση πληρωμής», ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε ότι οι σχετικές αναφορές είναι ψευδέσταστες.
Οι Financial Times έκαναν λόγο για ανεπίσημη προσέγγιση Ελλήνων αξιωματούχων προς το ΔΝΤ, θέτοντας θέμα καθυστέρησης της αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα, με το Ταμείο να απαντά πως δεν είναι δυνατή μια αναβολή.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη αξιωματούχους με γνώση των διαπραγματεύσεων, η Αθήνα πείσθηκε τελικά να μην καταθέσει επίσημο αίτημα προς το ΔΝΤ για αναβολή πληρωμής των δόσεων.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η καθυστέρηση στην καταβολή δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αποτελεί τρόπο δράσης που θα συνιστούσε στην Ελλάδα στην παρούσα συγκυρία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα όσοι εμπλέκονται στο ελληνικό ζήτημα να συνεχίσουν να εργάζονται με ταχύτερο ρυθμό.

Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι το Ταμείο ενδιαφέρεται για την κατάσταση ρευστότητας όλων των οφειλετών της και σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.

«Ποτέ μία προηγμένη οικονομία δεν έχει ζητήσει καθυστέρηση στην καταβολή δόσης» είπε, απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, ενώ σημείωσε ότι το Ταμείο θα πρέπει να προστατεύσει τη φήμη του.

Πρόσθεσε ότι οι αναβολές των πληρωμών αποτελούν εξαιρέσεις στην ιστορία του ΔΝΤ «και ουδέποτε είχαν παραγωγικά αποτελέσματα».
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει στο Ταμείο σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις μέσα στον Μάιο.