«Συναγερμός» στο Μαξίμου με τις διαφοροποιήσεις πρώην και νυν υπουργών

Έντονο πολιτικό πονοκέφαλο προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου οι κινήσεις ορισμένων μελών της κυβέρνησης, μόλις δύο εβδομάδες μετά τον ανασχηματισμό, καθώς εμφανίζονται διατεθειμένοι να ακολουθήσουν διαφορετική πολιτική από αυτή των προκατόχων τους, ενώ το κλίμα επιβάρυνε η υπόθεση του νέου επικεφαλής του ΣΟΕ Χριστόδουλου Στεφανάδη.
Η διαχείριση αυτής της κατάστασης είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς από τη μια επιχειρείται να κλείσουν μέτωπα με διάφορες κοινωνικές ομάδες και από την άλλη αναμένεται να ανοίξουν νέα μεταξύ των νέων και των πρώην υπουργών.
Την ίδια στιγμή ένα νέο κρούσμα ήλθε να ταράξει το ενδοκυβερνητικό κλίμα. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ήταν στην Πορτογαλία για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όταν τον πληροφόρησαν πως ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Στεφανάδης με άρθρα του το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2011 τασσόταν υπέρ της συντεταγμένης επιστροφής στη δραχμή.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο κτύπησε «κόκκινος συναγερμός» για την υπόθεση του νέου επικεφαλής του ΣΟΕ, η τοποθέτηση του οποίου ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση μόλις δυο ώρες πριν από την αποκάλυψη για τα άρθρα του.
Όπως ήταν αναμενόμενο δεν μπορούσε να υπάρξει αποπομπή ή προτροπή για παραίτηση, καθώς θα επρόκειτο για ρεκόρ! Ο κύριος λόγος όμως είναι ότι ο κ. Στεφανάδης ήταν η επιλογή του νέου υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος προέβαλλε προ ημερών ισχυρές αντιστάσεις για να μην είναι ο Μανώλης Μαματζάκης ο νέος πρόεδρος του ΣΟΕ και τελικά χθες ορίστηκε γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής.
«Δεν μπορεί να ποινικοποιούνται οι απόψεις…Εκφράστηκαν πριν τρία χρόνια και από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Το θέμα είναι τι γίνεται σήμερα…» έλεγε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, επιχειρώντας να χαμηλώσει τους τόνους.
Σε αυτό το κλίμα συνεχίζεται ο διαγκωνισμός των υπουργών Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανδρέα Λοβέρδου και Κυριάκου Μητσοτάκη για το ζήτημα της διαθεσιμότητας, ενώ ο πρώτος προκάλεσε αίσθηση στο πρωθυπουργικό περιβάλλον με την επισήμανσή του στο Βήμα fm ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό του κράτους καθώς τον έχει καταψηφίσει και έχει πάρει διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα γυρίσει σελίδα όχι κάνοντας παροχές αλλά μεταρρυθμίσεις και διορθωτικές κινήσεις.
Σε άλλη ρότα από τον Αδωνι Γεωργιάδη, ο νέος υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης είναι έτοιμος να συζητήσει εκ νέου και από μηδενική βάση τα κριτήρια αξιολόγησης του προσωπικού του ΕΣΥ και το κρίσιμο ζήτημα του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, ένα θέμα που αποτέλεσε την αιτία σύγκρουσης των «γαλάζιων» φαρμακοποιών με το ίδιο τους το κόμμα.
Μεγάλη συζήτηση γίνεται και για τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο που υποστήριξε χθες σε εκπροσώπους μικρομεσαίων, σε τελείως διαφορετική φιλοσοφία από τον προκάτοχό του,Θανάση Σκορδά, ότι η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων θα περιοριστεί σε τρεις περιοχές, που δεν θα περιλαμβάνουν τα ιστορικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Εντύπωση προκάλεσε και η αναφορά, παρόντων των συνδικαλιστών της ΠΟΕ-ΟΤΑ του υπουργού Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου ότι λόγω της αξιολόγησης και της κινητικότητας «το κλίμα ανησυχίας που υπάρχει στους δήμους δεν είναι άδικο».