Συνεδριάζει το Εurogroup για το κυπριακό Μνημόνιο

 

Σε πολιτική συμφωνία για το μνημόνιο της Κύπρου αναμένεται να καταλήξουν σήμερα το πρωί στο Δουβλίνο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup, που προηγείται της διήμερης συνεδρίας του Ecofin. H οριστική απόφαση αναμένεται έως το τέλος Απριλίου και η εκταμίευση της πρώτης δόσης το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, το σχέδιο του Μνημονίου της Κύπρου είναι ήδη διαθέσιμο, αλλά όχι οριστικό και θα έχει λάβει την τελική μορφή του μέχρι σήμερα, Παρασκευή. Πρόσθεσε ότι στη συνεδρίαση του Δουβλίνου αναμένεται να ληφθεί πολιτική απόφαση, και μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία επικύρωσης στα κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης που απαιτείται αυτή η διαδικασία.

Η Κομισιόν προειδοποιεί ωστόσο ότι οι κυπριακές τράπεζες, μπορεί να χρειαστούν επιπρόσθετη βοήθεια αν υπάρξει μεγάλη συρρίκνωση της οικονομίας της Μεγαλονήσου. Σύμφωνα με έγγραφο που προετοίμασε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπεται συρρίκνωση κατά περίπου 12,5% για φέτος και του χρόνου και επαναφορά στην ανάπτυξη το 2015.

Στο κείμενο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, διατυπώνεται επίσης η εκτίμηση ότι η Κύπρος θα εξασφαλίσει περίπου 10,6 δισ. ευρώ από την διαδικασία εκκαθάρισης της Λαϊκής Τράπεζας και την επιβολή φορολόγησης σε μετόχους, ομολογιούχους και αποταμιευτές με ανασφάλιστες καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου. Η Λευκωσία προβλέπεται να εξασφαλίσει επιπλέον 600 εκατ. ευρώ μέσα σε 3 χρόνια από την αύξηση του φόρου επί του τζίρου των επιχειρήσεων και επί των κερδών των χρηματοοικονομικών τοποθετήσεων.

Επί του συνόλου των κυπριακών χρηματοδοτικών αναγκών των 23 δισ. ευρώ μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2013 και του πρώτου τριμήνου του 2016, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας προβλέπεται να δώσει 9 δισ. ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 1 δισ. ευρώ και η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση να εξασφαλίσει από την πλευρά της τα 13 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το ίδιο ευρωπαϊκό έγγραφο που επικαλείται το Reuters. Σημειώνεται ότι αρχικά είχε προβλεφθεί ότι η Κύπρος επρόκειτο να συμβάλει με 7 δισ. ευρώ.

Παρά τις πληροφορίες ότι το κόστος διάσωσης της Κύπρου θα είναι τελικά υψηλότερο από το αναμενόμενο, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ δεν θα αυξήσουν τη συμβολή τους ύψους 10 δισ. ευρώ στο πακέτο διάσωσης.

«Πιστεύω ότι η (πολιτική) θέση θα είναι ότι το ύψος της συμβολής θα παραμείνει στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου στο γερμανικό ραδιόφωνο από το Δουβλίνο.

Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα ενδεχομένως θα μειώσει τις ανάγκες χρηματοδότησης και η λήψη άλλων μέτρων θα συμβάλει στην πλήρωση του κενού, ανέφερε ο Φρίντεν. «Γνωρίζω ότι πλέον οι ανάγκες χρηματοδότησης είναι κάπως ψηλότερες για την περίοδο 2013-2016, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο», πρόσθεσε.

Προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε πως το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου θα είναι στα 10 δισ. ευρώ όπως έχει συμφωνηθεί. Ο επικεφαλής του Eurogroup επισήμανε παράλληλα ότι η Σλοβενία δεν είναι στην ατζέντα της συνάντησης, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη μιας συμφωνίας ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος σε Ιρλανδία και Πορτογαλία για να αποπληρώσουν τα δάνεια τους.

«Περιμένω να καταλήξουμε σε συμφωνία για παράταση σε Ιρλανδία και Πορτογαλία» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι η συμφωνία για την Κύπρο θα πάει την επόμενη εβδομάδα στη Bundestag προς ψήφιση. Η Κύπρος δεν θα είναι το κυρίαρχο θέμα σήμερα, δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μίχαελ Νούνα, προσθέτοντας ότι το ζήτημα της Κύπρου έχει επιλυθεί αρκετά καλά, οι διευθετήσεις για την κυπριακή διάσωση είναι κατάλληλες, και το κόστος σχετικά χαμηλό. Προσηλωμένη στην διαφύλαξη του τραπεζικού απορρήτου θα παραμείνει η Αυστρία, όπως δήλωσε η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, τονίζοντας ότι δεν είναι απαραίτητη η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών με την ΕΕ.