Ποινική δίωξη στους κατηγορούμενους για εκβίαση επιχειρηματία

Ενώπιον του Εισαγγελέα οδηγήθηκαν οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ και οι συγκατηγορούμενοι τους στην υπόθεση εκβίασης επιχειρηματία από τον οποίο φέρονται να απαιτούσαν χρήματα για να κλείσει φορολογικός έλεγχος χωρίς να του επιβληθεί υψηλό πρόστιμο.

Εναντίον των έξι συλληφθέντων ο Εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για τα αδικήματα:
– της δωροληψίας υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα με ωφέλημα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από κοινού
– της εκβίασης με απειλή βλάβης της επιχείρησης του εξαναγκαζόμενου κατ’ επάγγελμα από κοινού και
– της άμεσης συνέργειας στις παραπάνω πράξεις.

Οι άντρες της διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ προχώρησαν στη σύλληψη της 68χρονης λογίστριας, του 74χρονου συζύγου της που είναι συνταξιούχος υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών, του 43χρονου υιού της που εργάζεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, δύο υπαλλήλων του Σ.Δ.Ο.Ε. (52χρονης και 44χρονου), καθώς και ενός 54χρονου υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών.

Είχε προηγηθεί καταγγελία επιχειρηματία, σύμφωνα με την οποία οι δυο παραπάνω υπάλληλοι του Σ.Δ.Ο.Ε. απαιτούσαν εκβιαστικά, μέσω της 68χρονης λογίστριας μεγάλο χρηματικό ποσό, προκειμένου να «κλείσουν» έλεγχο στην επιχείρησή του και να μην του επιβληθούν υψηλά πρόστιμα.

Σε συνάντηση στο γραφείο της λογίστριας, παρουσία του συζύγου και του γιου της, «μεταφέρθηκε» στον επιχειρηματία η παράνομη απαίτηση των υπαλλήλων του Σ.Δ.Ο.Ε. για καταβολή χρηματικού ποσού, το οποίο τις επόμενες ημέρες συγκεκριμενοποιήθηκε στις 60.000 ευρώ και μετά από διαπραγματεύσεις, μέσω της λογίστριας, διαμορφώθηκε τελικά στις 50.000 ευρώ.

Σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχή της Αττικής, συνελήφθη αρχικά ο γιος της λογίστριας, ο οποίος παρέλαβε από τον καταγγέλλοντα, σε προκαθορισμένη συνάντηση, το προσημειωμένο ποσό των 50.000 ευρώ.

Εν συνεχεία, συνελήφθησαν η λογίστρια και ο σύζυγός της, όπως και οι τρεις υπόλοιποι εμπλεκόμενοι και συγκεκριμένα, ο υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος ήταν ο ενδιάμεσος παραλήπτης του χρηματικού ποσού και οι δύο υπάλληλοι του Σ.Δ.Ο.Ε. οι οποίοι ήταν οι τελικοί αποδέκτες των χρημάτων.