Συνεχίζεται η γερμανική στήριξη στις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Ζ. Γκάμπριελ

“Συνεχίζεται η γερμανική στήριξη για μεταρρυθμίσεις” είναι ο τίτλος ανακοίνωσης του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας μετά την συνάντηση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκο Δένδια, σύμφωνα με την οποία ο Γερμανός υπουργός αναγνωρίζει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας.
Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συμφωνήθηκε “η συνέχιση της συνεργασίας για τη στήριξη της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας και της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα” ενώ ο κ. Γκάμπριελ τόνισε: “Η Ελλάδα διέρχεται επί του παρόντος μια δύσκολη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, που τώρα αρχίζει να αποδίδει τους πρώτους καρπούς. Αυτό αξίζει την αναγνώρισή μας. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας στηρίζει αυτή τη μεταρρυθμιστική διαδικασία με σειρά μέτρων, όπως ο διάλογος μεταξύ εμπειρογνωμόνων στον τομέα της προώθησης των εξαγωγών και της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς επίσης και με την παροχή τεχνογνωσίας για τη μεταρρύθμιση του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αυτή τη στήριξη επιθυμούμε να συνεχίσουμε και εάν είναι δυνατόν να επεκτείνουμε, όπου αυτό επιθυμείται από την ελληνική πλευρά. Ειδικά, παρέχουμε ήδη ενεργό βοήθεια για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων (start ups) μέσω δανείου συνολικού ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ από την KfW για τη δημιουργία αποτελεσματικών υποστηρικτικών δομών. Με αυτόν τον τρόπο η ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα, “Institution for Growth” (Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη) θα είναι σε θέση να στηρίξει οικονομικά τις εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.
Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για σταθερή πρόοδο της Ελλάδας για την έξοδο από την κρίση, η οποία, όπως είπε, καταδεικνύεται από “τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση και για το οποίο απαιτούνται μεγάλες θυσίες από τον ελληνικό λαό”.