Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’

Συνεχίζεται στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’. Το βράδυ αναμένεται η ψηφοφορία.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής με την στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η επίμαχη διάταξη του νομοσχεδίου που δίνει τη δυνατότητα σε βαρυποινίτες κρατούμενους με αναπηρία πάνω από 80%, μετά από δέκα χρόνια στις φυλακές, να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους, με κατ΄ οίκον περιορισμό και φορώντας το ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για ανθρωπιστικό μέτρο, ενώ η αντιπολίτευση την χαρακτηρίζει φωτογραφική και την κατηγορεί για ανοχή απέναντι σε τρομοκράτες.

Η ΝΔ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί του συγκεκριμένου άρθρου, η οποία ορίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ της Παρασκευής, αφού έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση επί των άρθρων.

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης βρίσκονταν στα θεωρεία της Βουλής συγγενείς θυμάτων της τρομοκρατίας που διαμαρτύρονται για τη ρύθμιση που προβλέπει αποφυλάκιση κρατουμένων και έκτιση του υπολοίπου της ποινή τους κατ’ οίκον για όσους έχουν εκτίσει το 1/4 της ποινής τους και έχουν αναπηρία άνω του 80%.

Οι συγγενείς θυμάτων τρομοκρατίας χαρακτηρίζουν τη διάταξη φωτογραφική για τον καταδικασμένο για την 17Ν Σάββα Ξηρό, ο οποίος είναι ανάπηρος σε ποσοστό 98%.