Συνεχίζονται οι επαφές του πρωθυπουργού στη Μόσχα. Ικανοποίηση στην κυβέρνηση

Ικανοποιήση επικρατεί στην κυβέρνηση για τις συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία, στις οποίες κυριάρχησαν οι εμπορικές σχέσεις, τα σχέδια επενδύσεων και το ρωσικό εμπάργκο.

Αναφορικά με τις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική ομοσπονδία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπήρξε κοινή βούληση το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει διαδικασία ίδρυσης κοινών ελληνο-ρωσικών εταιρειών, στη ρωσική επικράτεια, προκειμένου οι έλληνες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, που πλήττονται από τα αντίμετρα της ΕΕ, να μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία, χωρίς αυτή η διαδικασία να λογίζεται ως εξαγωγή, αφού θα τα διακινούν ρωσικές εταιρείες στις οποίες, όμως, θα συμμετέχουν και έλληνες παραγωγοί.

Προσθέτοντας ότι τα προϊόντα αυτά δεν θα αντιμετωπίζουν αντίμετρα, κύκλοι της κυβέρνησης σημείωναν πως τα προϊόντα θα φτάνουν στη Ρωσία προς επεξεργασία, πράγμα το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες να ξεπεράσουν ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο που είχε τεθεί το περασμένο καλοκαίρι και μείωσε σημαντικά τις εξαγωγές της χώρας.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι αυτό συνιστά μια πολύ σημαντική -έστω έμμεση- ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα, οι κυβερνητικοί κύκλοι παραπέμπουν σε όσα τόνισε ο Βλ. Πούτιν, ότι από «τη δυνατότητα διεύρυνσης της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα» και «τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων» θα κερδίσουν και οι ρώσοι παραγωγοί.

Σε ό,τι αφορά τον αγωγό, οι κυβερνητικοί κύκλοι παραπέμπουν και πάλι σε όσα είπε ο κ. Πούτιν, ότι «η «καινούργια διαδρομή θα καλύψει τις ανάγκες των ευρωπαίων σε καύσιμα και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα βασικά κέντρα διανομής φυσικού αερίου».

Επισημαίνουν την ετοιμότητα του ρώσου προέδρου, προκειμένου «όχι μόνο να δανειοδοτήσουμε κάποια σχέδια που σήμερα συζητήσαμε από κοινού», αλλά και «να λύσουμε τα ζητήματα των χρηματοπιστωτικών σχέσεων».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως ο ρώσος πρόεδρος απάντησε ουσιαστικά και σε όσους διερωτώνται ποιος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του αγωγού, καθώς είπε ότι διερευνάται η «δυνατότητα άμεσης προκαταβολής μελλοντικών κερδών και αποπληρωμής από την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού».

Διευκρινίζουν ότι από τα λεχθέντα του κ. Πούτιν προκύπτει πως η Ρωσία μπορεί να προκαταβάλει άμεσα τα μελλοντικά κέρδη από τον αγωγό, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο και η Ελλάδα να αρχίσει να ξεπληρώνει από το 2019, οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει ο αγωγός.

Οι ίδιες πηγές δεν παρέλειψαν και στη δήλωση Πούτιν ότι η Ρωσία επιθυμεί να μετάσχει σε επενδύσεις στην Ελλάδα, που θα αφορούν αγωγούς, ενέργεια, λιμάνια, κ.λπ.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν επίσης την απάντηση του Βλ. Πούτιν στην ερώτηση αν η Μόσχα θα διευκολύνει οικονομικά την Ελλάδα πως «η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την απάντηση στην ίδια ερώτηση που έδωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πως «η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες ζητώντας την επίλυση του χρηματοδοτικού της προβλήματος, για μια οικονομική κρίση, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι ευρωπαϊκή».

Ο έλληνας πρωθυπουργός συνεχίζει για δεύτερη ημέρα τις επαφές του στη Μόσχα.

Στις 10 το πρωί θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO).

Στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν, ενώ στις 3 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ στον οίκο δεξιώσεων της ρωσικής κυβέρνησης.

Στις 4:30 μ.μ. ο Αλέξης Τσίπρα θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλο στην Ιερά Μονή Αγ. Δανιήλ.