Συνεχίστηκαν οι προσαγωγές και συλλήψεις ατόμων γύρω από το ΕΚΠΑ. Αποχώρησαν τα ΜΑΤ

Συνεχίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις οι προσαγωγές και συλλήψεις ατόμων γύρω από την πρυτανεία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που τελεί υπό κατάληψη.

Συνελήφθησαν άλλα πέντε άτομα με συμμετοχή στην κατάληψη, ενώ προσήχθησαν ακόμα τρία άτομα.

Οι πέντε συλληφθέντες θα οδηγηθούν την Τετάρτη στον εισαγγελέα. Σημειώνεται ότι άλλα 15 άτομα συνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης στον χώρο γύρο από την πρυτανεία. Οι 15 συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα οδηγήθηκαν, ανάμεσα στους οποίους και ένας Πολωνός υπήκοος, καταζητούμενος στη χώρα του για υπόθεση ναρκωτικών.

Από τους 15, οι δύο είναι ανήλικοι και η υπόθεση τους ανατέθηκε σε Εισαγγελέα ανηλίκων, ενώ μεταξύ των υπολοίπων συλληφθέντων είναι και δύο υπήκοοι Αλγερίας, οι οποίοι υποστηρίζουν πως ταξίδεψαν στην Ελλάδα για επιχειρηματικούς λόγους και ότι τυχαία βρέθηκαν στον χώρο, νομίζοντας πως γίνεται κάποια εκδήλωση.

Σε βάρος των 13 συλληφθέντων ασκήθηκε ποινική δίωξη για διατάραξη οικιακής ειρήνης, ενώ κάποιοι από αυτούς βαρύνονται επιπλέον και με την κατηγορία της άρνησης δακτυλοσκόπησης.

Το απόγευμα της Τρίτης αποχώρησαν οι δυνάμεις ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί περιμετρικά της πρυτανείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημιού Αθηνών, ωστόσο, η αστυνομία διατηρεί διακριτική παρουσία από απόσταση.

Νωρίτερα, οι αντιεξουσιαστές που έχουν καταλάβει το ιστορικό κτήριο του πανεπιστημίου κοινοποίησαν βίντεο, προκειμένου να αποδείξουν ότι οι χώροι της πρυτανείας βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, εξέφραζαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους σε ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους για υποθέσεις τρομοκρατίας, ενώ καταφέρονταν εναντίον του πρύτανη του ΕΚΠΑ με αφορμή ανακοίνωση των πρυτανικών Αρχών περί κινδύνου απώλειας ζωών από χρήση ναρκωτικών μέσα στο κτήριο.

Επίσης, έκαναν λόγο για αστυνομοκρατία και ζητούσαν απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από τον χώρο πέριξ των Προπυλαίων.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να δέχεται πυρά για τους χειρισμούς της στο θέμα.

Μετά τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κάλεσε τον Πρωθυπουργό να δώσει αμέσως εντολή να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να επέμβει η αστυνομία στους πανεπιστημιακούς χώρους που τελούν υπό κατάληψη, ακολούθησε ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ, που κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ούτε θέλει ούτε μπορεί να προστατεύσει την έννομη τάξη.

Και το Ποτάμι τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να κάνει αυτό που δε θέλει να κάνει: να αποφασίσει, ενώ σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η δραματική έκκληση της Πρυτανείας προς τον Αλέξη Τσίπρα δε φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση, αφού ο Πρωθυπουργός ταλαντεύεται ακόμη ανάμεσα στον “ακτιβισμό”- που ενίσχυε όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση- και στην εφαρμογή των νόμων, που απαιτούν τα σημερινά καθήκοντά του».