Σόιμπλε: Οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών, ακόμη και ωρών δεν έκαναν την απόφαση ευκολότερη

Η απόφαση δεν είναι εύκολη για κανένα μέλος της Βουλής, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την εισήγησή του στην Bundestag για την έγκριση της παράτασης του ελληνικού προγράμματος.

«Οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών, ακόμη και ωρών δεν έκαναν την απόφαση ευκολότερη», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας γερμανική Βουλή, αναδεικνύοντας πάντως ως βασικό στοιχείο ότι οι όροι δεν έχουν αλλάξει. «Η βάση του αιτήματος προς τη Βουλή είναι η δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα χωρίς καμμιά επιφύλαξη», είπε.

«Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες χωρίς συνεννόηση με τους θεσμούς, να ξεπληρώσει όλους τους πιστωτές πλήρως και
έγκαιρα, να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα», επεσήμανε ο κ. Σόιμπλε. «Η αλληλεγγύη συνδέεται με τη σταθερότητα» πρόσθεσε, αλλά όπως είπε, αυτό «δεν σημαίνει ότι μπορείς να αφήνεις τον άλλον να σε εκβιάζει, αλλά ότι πρέπει να βοηθάει ο ένας τον άλλο». Πάντα σεβόμαστε τις εκλογές, αλλά η Ελλάδα «δεν μπορεί μόνη της να αποφασίσει ποιος είναι ο σωστός δρόμος για όλη την Ευρώπη», σημείωσε για να συμπληρώσει: «αποδείξαμε ποιος είναι ο σωστός δρόμος και αυτόν πρέπει να συνεχίσουμε».

Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ακόμη ότι το βιοτικό επίπεδο και ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερα σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης από ό,τι στην Ελλάδα, διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν ισχύει για τη Γερμανία.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί σήμερα στη γερμανική Βουλή είναι το γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε, όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του διεκόπη από παρεμβάσεις βουλευτών για να τονίσει από την πλευρά του ότι το ζήτημα «είναι πολύ σοβαρό».