Σύνοδος Κορυφής: Ενδέχεται να είναι ένας κακός συμβιβασμός

Αυτό λένε Γερμανοί οικονομολόγοι μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής και προειδοποιούν κατά ενός «κακού συμβιβασμού» με την Ελλάδα, καθώς φοβούνται ότι υπάρχει ο κίνδυνος να δοθούν χρήματα στην Αθήνα χωρίς πραγματικά ανταλλάγματα.
Παράλληλα φοβούνται ότι ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της αυτήν την εβδομάδα, βρισκόμαστε ακόμη αρκετά μακριά από μια σταθερή λύση.
«Ενδέχεται να είναι ένας κακός συμβιβασμός που θα διαφέρει από τις βασικές αρχές της πολιτικής διάσωσης, δηλαδή την πληρωμή χρημάτων μόνο σε αντάλλαγμα συγκεκριμένων, εφαρμοσμένων μεταρρυθμίσεων», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γεργκ Κρέμερ.
«Γι’ αυτόν τον λόγο δεν θα πρέπει κανείς να (…) ικανοποιηθεί απλώς με υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο θα βλάψει περαιτέρω τους κανόνες της νομισματικής ένωσης», πρόσθεσε.
Άλλοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Αθήνα βασίζεται πάρα πολύ στις αυξήσεις φόρων και πολύ λίγο σε μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την ανάπτυξη. «Θα ήταν καλύτερο να αυξηθούν πιο γρήγορα τα όρια συνταξιοδότησης αντί οι εισφορές για το συνταξιοδοτικό σύστημα», επεσήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank Χόλγκερ Σμίντιγκ.

Ο επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo Χανς-Βέρνερ Ζιν έχει παρόμοια άποψη. «Η χώρα αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα έλλειψης ανταγωνιστικότητας», δήλωσε στο κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.
«Ακόμη κι αν βρεθεί λύση σε αυτήν την κρίση χρέους, δεν θα λυθεί το πρόβλημα αυτό», πρόσθεσε.
Στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι αποφεύγεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας. «Όμως είμαστε αρκετά μακριά από μια σταθερή λύση», σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της BayernLB Γιούργκεν Μίχελς.

Ο Κρέμερ εκτιμά ότι οι πιστωτές της Ελλάδας επιθυμούν να αποφύγουν οπωσδήποτε μια χρεοκοπία της χώρας, όμως προσθέτει: «Οι κυβερνήσεις των χωρών πρέπει να ξεκαθαρίσουν στους ψηφοφόρους τους ότι ένα μεγάλο μέρος της βοήθειας έχει χαθεί».
«Μόνο η Γερμανία έχει ήδη προσφέρει περισσότερα από 80 δισεκ. ευρώ. Αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο να το παραδεχθεί κανείς», συνέχισε ο Κρέμερ.