Απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδος στον Γ. Βαρουφάκη για τα δάνεια στα ΜΜΕ

Άμεση απάντηση στις αιχμές που διατυπώθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με τη συνδρομή της ΤτΕ στην προσπάθεια να ελεγχθούν τα τραπεζικά δάνεια που έχουν λάβει υπερχρεωμένες επιχειρήσεις ΜΜΕ, δίνουν κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδας.

Στις αιτιάσεις που διατυπώνονται σε έγγραφη απάντηση του Γ. Βαρουφάκη σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ Νίκου Νικολόπουλου ότι η ΤτΕ «αρνείται να παράσχει οποιαδήποτε ουσιαστική πληροφόρηση επί του θέματος» στελέχη της ΤτΕ διευκρίνιζαν πως η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει το δικαίωμα να παράσχει αυτά τα στοιχεία σε μέλη του Κοινοβουλίου.

Και επί της ουσίας οι ίδιες πηγές παραθέτουν μια σειρά ενέργειες που αποδεικνύουν ότι η ΤτΕ σε θεσμικό επίπεδο παρέχει όλα τα στοιχεία που ζητούνται.

Συγκεκριμένα στις 30 Μαρτίου ο οικονομικός εισαγγελέας ζήτησε τη συνδρομή της ΤτΕ ως προς τον έλεγχο των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε επιχειρήσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τις εμπορικές τράπεζες. Μια μέρα μετά οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΤτΕ ξεκίνησαν τις διαδικασίες συντονισμού με τις εμπορικές τράπεζες , ενώ μόλις σήμερα συνεργάστηκαν με στελέχη του ΣΔΟΕ που επισκέφτηκαν την ΤτΕ για τις διαδικασίες ελέγχου των δανείων στα υπερχρεωμένα ΜΜΕ.

Κύκλοι της ΤτΕ παρατηρούν με ιδιάιτερη ενόχληση τις αιχμές για δήθεν καθυστερήσεις ενώ οι αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι όφειλαν να γνωρίζουν ότι ουδεμία καθυστέρηση υπάρχει. Επίσης δεν κατανοούν το παιχνίδι των διαρροών και των αιχμών που παίζεται από ορισμένους κύκλους σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την χώρα, με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές από την ΕΕ και το ΔΝΤ σε οριακό σημείο και την οικονομία σε κατάσταση ασφυξίας.

Οι ίδιοι κύκλοι της ΤτΕ επισημαίνουν ότι η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί συστράτευση και σοβαρότητα απ όλες τις πλευρές και όχι ανεύθυνα παιχνίδια δημιουργίας εντυπώσεων.