Ταλαιπωρία για 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

 

«Αντάρτικο» σχεδιάζουν οι περίπου 6.000 μόνιμοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, και τις πολύμηνες απεργιακές τους κινητοποιήσεις, αναζητούν νέους τρόπους πίεσης για να μπλοκάρουν τις αλλαγές. Οπως λένε, αυτές οι αλλαγές θα οδηγήσουν εκτός δημοσίου συστήματος υγείας τους περισσότερους από αυτούς, αφού προβλέπεται αποκλειστική συνεργασία με το ΕΣΥ. Ετσι, όσοι θελήσουν να μείνουν, θα πρέπει να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία.
Την ίδια ώρα, οι αναμενόμενες αποχωρήσεις εκατοντάδων μόνιμων γιατρών από το νέο ενιαίο Ταμείο, το πάγωμα της λειτουργίας των πρώην πολυϊατρείων του ΙΚΑ (έως την ίδρυση του ΠΕΔΥ) σε συνδυασμό με τις τακτικές επισχέσεις των συμβεβλημένων ιδιωτών εξαιτίας των καθυστερήσεων στις πληρωμές τους, συνθέτουν ένα μόνιμο σκηνικό ταλαιπωρίας και οικονομικής αιμορραγίας για τους ασφαλισμένους.
Στον κυκεώνα των μεταρρυθμιστικών αλλαγών βρίσκονται ήδη οι ασθενείς εξαιτίας του πλαφόν στη συνταγογράφηση που έχει τεθεί ανά γιατρό. Από το μέτρο δεν έχουν εξαιρεθεί οι νοσοκομειακοί γιατροί παρά την αυξημένη κίνηση στα εξωτερικά τακτικά ιατρεία του ΕΣΥ, ούτε και όλες οι ομάδες χρονίως πασχόντων.

Ομηροι των κινητοποιήσεων των γιατρών αλλά και των περιορισμών που τίθενται από το υπουργείο Υγείας στη συνταγογράφηση φαρμάκων και στα ραντεβού των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών είναι τα 10 εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ενιαίου Ταμείου.

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ. Δύο ημέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη με το οποίο επιχειρείται μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, οι ασφαλισμένοι ασθενείς εξακολουθούν να υποχρεώνονται να πηγαίνουν από γιατρό σε γιατρό – νοσοκοκομειακό ή ιδιώτη συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ – για να εξεταστούν ή να γράψουν τα φάρμακά τους. Τα πλαφόν, όμως, που έχουν επιβληθεί τόσο στη συνταγογράφηση όσο και στα ραντεβού που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ ανά γιατρό έχουν ως συνέπεια την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που πολύ συχνά συνοδεύεται από οικονομική αιμορραγία. Αυτό γιατί υποχρεώνονται οι ίδιοι να πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη στον γιατρό, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις επιλέγουν να πληρώσουν και τα φάρμακα αν η αναζήτηση γιατρού που δεν έχει ξεπεράσει το πλαφόν στις συνταγές ανά μήνα δεν ευδοκιμήσει.
Η ταλαιπωρία αναμένεται να έχει συνέχεια τουλάχιστον μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα και για όλο το διάστημα της ανακατάταξης και εφαρμογής των αλλαγών που προβλέπονται. Η ψήφιση του νόμου Γεωργιάδη που καταργεί τον ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή και πάροχο υπηρεσιών υγείας και ιδρύει το ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) θέτει σε διαθεσιμότητα τούς περίπου 6.000 γιατρούς του ενιαίου Ταμείου. Οσοι θελήσουν να ενταχθούν εκ νέου στο δημόσιο σύστημα υγείας θα πρέπει να θυσιάσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Εξαιτίας της προϋπόθεσης αυτής αναμένεται  να αποχωρήσουν χιλιάδες υγειονομικοί – περίπου οι μισοί εκτιμάται. Μία εξ αυτών είναι και η οδοντίατρος – διευθύντρια του ΕΟΠΥΥ Χαλανδρίου Μαρία Κουστέλλη, η οποία δηλώνει στα «ΝΕΑ» ότι έπειτα από 21 χρόνια υπηρεσίας στο πρώην ΙΚΑ θα διακόψει χωρίς δεύτερη σκέψη τη συνεργασία της.

«Παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, το ιδιωτικό μου ιατρείο είναι βιώσιμο και δεν σκοπεύω να το κλείσω» λέει, εκφράζοντας την ανησυχία της για τον πρόχειρο και άναρχο, όπως τον χαρακτηρίζει, σχεδιασμό του ΠΕΔΥ. «Δυστυχώς, αυτοί που την πληρώνουν είναι οι πιο ευάλωτοι οικονομικά, όπως οι συνταξιούχοι που κοιτούν τους γιατρούς με ζωγραφισμένη την απόγνωση στο πρόσωπό τους» προσθέτει.
Ομηροι ενός ακόμη αλαλούμ που έχει προκληθεί από τις αλλεπάλληλες αλλαγές στο σύστημα υγείας είναι οι και χιλιάδες ασφαλισμένοι που σπεύδουν καθημερινά στα δημόσια νοσοκομεία λόγω της κρίσης για να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους. Οι γιατροί όμως έχουν κατεβάσει τα στιλό τους εξαιτίας του νέου πλαφόν, σύμφωνα με το οποίο μπορούν να γράψουν συνταγές με κόστος έως και 80% ανά μήνα σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό. Δηλαδή, αν ένας γιατρός πέρσι τον Φεβρουάριο έγραψε συνταγές αξίας 1.000 ευρώ, φέτος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 800.
ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ. Ομως παρά τις αρχικές δεσμεύσεις για εξαίρεση των νοσοκομειακών γιατρών από το συγκεκριμένο μέτρο, ουδέποτε εκδόθηκε διευκρινιστική εγκύκλιος, καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).
Ειδικότερα, από τα πλαφόν εξαιρείται μόνον η συνταγογράφηση σε νοσηλευόμενους ασθενείς που εξέρχονται από το νοσοκομείο. «Οσο για τους υπόλοιπους που στοιβάζονται στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, δεν υπάρχει καμία μέριμνα» τονίζει η πρόεδρος της Ενωσης Ματίνα Παγώνη.
Στο μεταξύ, και σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΕΙΝΑΠ, δεν τηρήθηκε ούτε η δέσμευση για εξαίρεση όλων των ομάδων χρονίως πασχόντων όπως οι καρκινοπαθείς, οι διαβητικοί και οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία. Αλλά και οι ιδιώτες γιατροί κάνουν λόγο για ένα οξύμωρο μέτρο, αφού στην πράξη επιβραβεύει τους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν και τιμωρεί τους πιστούς στην οικονομία. Για παράδειγμα,  γιατρός που πέρσι τον Φεβρουάριο έγραψε συνταγές ύψους 1.500 ευρώ φέτος οφείλει να μειώσει το κόστος κατά μόλις 300 ευρώ. Αντίθετα, γιατρός που δεν ξεπέρασε τα 600 ευρώ θα πρέπει να γράψει συνταγές συνολικού ύψους 480 ευρώ και πιθανόν να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών του.