Τα κόμματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης

Θετικά αποτιμά το Ποτάμι την εύρεση κοινού τόπου στις συνομιλίες Ελλάδας – δανειστών, ωστόσο εκτιμά, επικαλούμενο διαρροές, ότι «οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό για την αργοπορία της κυβέρνησης και για τις ισορροπίες μεταξύ των συνιστωσών και των ακροδεξιών εταίρων».

Σύμφωνα με το Ποτάμι, η συνταγή θυμίζει εκείνες του παρελθόντος της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ενώ κάνει λόγο για αυξήσεις φόρων και εισφορών που γονατίζουν την οικονομία.

«Ο ελληνικός λαός πληρώνει τα προεκλογικά ψέματα και τα μετεκλογικά λάθη του κ.Τσίπρα. Τουλάχιστον ο Πρωθυπουργός δείχνει να αποφεύγει το πιο ολέθριο λάθος: τη μετωπική σύγκρουση που θα οδηγούσε σε πλήρη καταστροφή», καταλήγει το Ποτάμι.

Να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για μια ολοκληρωμένη συμφωνία, που θα εξασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και θα δημιουργεί θετικές προοπτικές για την έξοδο από την κρίση, ζητεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του. Όπως σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη, η κυβέρνηση πρέπει να χρησιμοποιεί τη γλώσσα της αλήθειας.

«Όχι άλλη στο εξωτερικό και άλλη στα non-paper και τις δηλώσεις των υπουργών στο εσωτερικό», συμπληρώνει.
«Αυτή η τακτική μόνο καθυστέρηση και έλλειμμα εμπιστοσύνης εις βάρος της χώρας δημιούργησε μέχρι σήμερα, αλλά και βαρύ κόστος που όπως φαίνεται θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

Η νέα πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές οδηγεί σε συμφωνία – λαιμητόμο για το εισόδημα και τα δικαιώματα του λαού, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όπως σημείωσε, οι κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού είναι άλλες: κατάργηση μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών νόμων, ανάκτηση των απωλειών, ρήξη με την Ε.Ε., το κεφάλαιο και την εξουσία τους, δηλαδή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση, αποδέσμευση, με το λαό στην εξουσία.

Ένας συμβιβασμός με μία βιώσιμη συμφωνία, με τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, είναι απαραίτητος, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά, τονίζοντας ότι η αβεβαιότητα πρέπει να τερματιστεί γιατί η καθυστέρηση προκαλεί ολέθριες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, είναι απαραίτητο να επιδιωχθεί η ευελιξία ώστε να μείνουν ανοικτές δυνατότητες αντικατάστασης ή ελάφρυνσης μέτρων.

Παράλληλα, σημειώνει ότι χρειάζεται λύση με διεκδίκηση ενός συνολικού πλαισίου συμφωνίας που να περιλαμβάνει και το αναπτυξιακό πρόγραμμα και την αναδιάρθρωση του χρέους.

«Η κυβέρνηση, διαπραγματευόμενη για την καλύτερη δυνατή συμφωνία, οφείλει να αποφύγει τη ρήξη», καταλήγει η ΔΗΜΑΡ.