Τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης και οι ελληνικές εκλογές στην ατζέντα της συνεδρίασης της ΕΚΤ

Τα νέα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, αλλά και οι ελληνικές εκλογές αναμένεται να απασχολήσουν σήμερα Τετάρτη την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη.

Σήμερα Τετάρτη δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που κατέδειξαν πως το Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ σημείωσε μείωση 0,2%, έναντι εκτιμήσεων για μείωση 0,1%. Τα στοιχεία αυτά φέρνουν ακόμη πιο μπροστά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει ταχθεί υπέρ ενός προγράμματος αγορών κρατικών ομολόγων (QE) χωρών της ευρωζώνης, αλλά ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γενς Βάιντμαν, δεν θέλουν να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Τα στελέχη της ΕΚΤ επεξεργάζονται εναλλακτικούς τρόπους ποσοτικής χαλάρωσης και αναμένεται να προτείνουν στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου διάφορες επιλογές.

Σημειώνεται πως οι ελληνικές εκλογές θα διεξαχθούν τρεις ημέρες μετά την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου, το οποίο θα λάβει αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να ενημερωθεί από το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και για την πορεία των καταθέσεων κατά την προεκλογική περίοδο. Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφεραν πως μετά την καταβολή φόρων και εορταστικών υποχρεώσεων που οδήγησαν σε αναλήψεις αποταμιεύσεων στα «γκισέ» των τραπεζών επικρατεί πλέον απόλυτη ηρεμία.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ ενδέχεται να υπάρξουν και συστάσεις προς τον κ. Στουρνάρα για αποφυγή δηλώσεων που μπορεί να χαρακτηριστούν ως πολιτικές παρεμβάσεις, αντίστοιχες με αυτές που έκανε στις 15 Δεκεμβρίου και οι οποίες οδήγησαν σε διάβημα του ΣΥΡΙΖΑ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.