Τζον Κέρι: Αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας πρέπει να παραμείνουν στην φυλακή

Στους στενούς δεσμούς ΗΠΑ και Ελλάδας αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι καλωσορίζοντας απόψε τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά στο State Department, ενώ επεσήμανε ότι αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας και είναι στην φυλακή, πρέπει να παραμείνουν στην φυλακή.

Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία των κοινών προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, εκφράζοντας τον προβληματισμό της αμερικανικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο κ. Κέρι έκανε λόγο για «τις θυσίες που έχει κληθεί να κάνει ο λαός της Ελλάδος, λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία», καθώς επίσης και για «τις προκλήσεις της τρομοκρατίας και της καταπολέμησής της», ενώ εξέφρασε «εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδος για μεταρρυθμίσεις και προσπάθεια να μπορέσει να χαράξει μια νέα πορεία».

«Ελπίζουμε να εργαστούμε σε όλα τα θέματα πολιτικής διότι η σχέση που έχουμε είναι τόσο σημαντική που προφανώς ευχόμαστε στην νέα κυβέρνηση, σε αυτές τις στιγμές προκλήσεων, να τα πάει καλά και προσβλέπουμε να είμαστε υποστηρικτικοί», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σχετικά με την Ουκρανία ο κ. Κέρι εξέφρασε την ελπίδα να διατηρηθεί η «ισχυρή συνεργασία ΗΠΑ – Ευρώπης» τονίζοντας την «ανάγκη ενθάρρυνσης της Ρωσίας με κάθε τρόπο να τηρήσει την συμφωνία του Μινσκ, να συμβάλλει ώστε να έρθει ειρήνη στην περιοχή και επίσης να συνεργαστούμε σε πιο μακροπρόθεσμες προκλήσεις όπως η προμήθεια και η διαφοροποίηση της ενέργειας στην περιοχή».

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι βρίσκεται στις ΗΠΑ «ως φίλος με κάποιον που εργάζεται μαζί μας για την δημοκρατία και την ειρήνη, εναντίον της τρομοκρατίας και ελπίζω η σχέση μας να εμβαθύνει προς την συνεργασία».

«Νομίζω» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς «ότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο νέος νόμος για τους φυλακισμένους δεν θα αφήσει ελεύθερο κανένα τρομοκράτη, Θα είναι μόνο μια αλλαγή του τρόπου κράτησης και κανένας δεν θα ελευθερωθεί».