Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Αναστασιάδη

Για τις πρόσφατες συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στη διάρκεια των οποίων έθεσε το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων και προκλήσεων, ενημέρωσε τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με τη δήλωση, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επανέλαβε στον κ. Αναστασιάδη τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, καθώς επίσης και τη στήριξη των ΗΠΑ στις συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Ο Κύπριος πρόεδρος ευχαρίστησε τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για την πρωτοβουλία και τις ενέργειες που έχει αναλάβει για αποκλιμάκωση της κατάστασης που προκλήθηκε από τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, καθώς και για τις ενέργειες του που αφορούν την επανέναρξη των συνομιλιών, καθιστώντας, όπως σημειώνεται στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, «για ακόμη μια φορά σαφές πως χωρίς την άρση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας δεν είναι δυνατή η επανέναρξη των συνομιλιών».

Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση του τόσο για τη στήριξη των ΗΠΑ στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας όσο και για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Ο κ. Αναστασιάδης και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή, καταλήγει η δήλωση.