Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ματέο Ρέντσι είχε ο Αλέξης Τσίπρας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας του εξέφρασε τη θλίψη του για το τραγικό ναυάγιο, καθώς και την υποστήριξή του στην πρότασή του για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Ρέντσι περιέγραψε στον κ. Τσίπρα την κατάσταση που επικρατεί κατά τη διάρκεια των ερευνών διάσωσης.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός του είπε ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι δεν είναι δυνατόν Ελλάδα και Ιταλία να μετατραπούν σε αποθήκες ψυχών και οι θάλασσές μας σε αποθήκες νεκρών.
Υπάρχει ανάγκη, του τόνισε χαρακτηριστικά, για συντονισμό των προτάσεων των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.
Το ζήτημα των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών θα τεθεί αύριο Δευτέρα προς συζήτηση κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά και τη νέα τραγωδία με μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης.

Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή επαφή με συνεργάτες του και τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, επεξεργάζεται τον δικό της οδικό χάρτη, τον οποίο θα συζητήσει με τους εταίρους, ενώ τόσο η Ιταλία, όσο και η Ισπανία, η Κύπρος και η Μάλτα έχουν τους ίδιους προβληματισμούς.

Η νέα εκατόμβη προσφύγων στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα μάς συγκλονίζει όλους, είχε δηλώσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σημειώνοντας ότι η Μεσόγειος, από θάλασσα-δίαυλος των πολιτισμών, έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο για χιλιάδες ψυχές που επιχειρούν να ξεφύγουν από τις φλόγες του πολέμου.
Αφού υπογράμμισε ότι απαιτούντα πράξεις και όχι ωραία λόγια, επισήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της, απέναντι -κυρίως- στα κύματα των απεγνωσμένων προσφύγων, αλλά και απέναντι στις Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου που τους υποδέχονται».

Ο κ. Σακελλαρίδης έστρεψε τα βέλη του και κατά της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι «η νέα τραγωδία της Λαμπεντούζα εκθέτει ανεπανόρθωτα τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που διατύπωσαν τον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι υπεύθυνη για το προσφυγικό κύμα είναι η ελληνική κυβέρνηση».

«Η νέα τραγωδία ανοιχτά της Λαμπεντούζα, αναδεικνύει για άλλη μία φορά με τον πλέον τραγικό τρόπο τις διεθνείς διαστάσεις του ολοένα διογκούμενου κύματος μεταναστών και προσφύγων» δήλωσε και η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Τόνισε ότι το πρόβλημα της ραγδαίας αύξησης των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών σε καθημερινή, σχεδόν, βάση το καθιστά εκρηκτικό και, αν μη τι άλλο, απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση και ριζική αλλαγή αντιμετώπισής του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως σημείωσε, δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, που λόγω της γεωγραφικής θέσης της είναι πύλη εισόδου μεταναστών από τη Μ. Ανατολή, ούτε μόνο την Ιταλία, που επίσης είναι πύλη εισόδου από την Αφρική.

Είναι πρόβλημα, υπογράμμισε, που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της και η αντιμετώπισή του πρέπει να γίνει με τη σφραγίδα και τη συνολική ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση αυτού του πολυσύνθετου και ακανθώδους προβλήματος δεν πρέπει να επιβαρύνει μόνο αυτές τις δύο χώρες-πύλες της Μεσογείου, την Ιταλία και την Ελλάδα. Και, φυσικά, δεν έχει καμία θέση η εύκολη και ανέξοδη ρητορεία, ούτε η εκμετάλλευσή του για μικροκομματικές σκοπιμότητες» πρόσθεσε.