Την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ δηλώνουν οι καταληψίες

Την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ εκφράζουν με κείμενό τους οι καταληψίες, μετά τις εκκλήσεις των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου προς τον πρωθυπουργό για παρέμβαση ώστε να λήξει η κατάληψη. Από το πρωί οργανώνονται συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στα Προπύλαια.

Στην χθεσινή ανακοίνωσή τους οι πρυτανικές αρχές σημειώνουν ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές καθώς υποστηρίζουν ότι μέσα στο κτήριο γίνεται χρήση ναρκωτικών ουσιών από εξαρτημένα άτομα. «Το Πανεπιστήμιό μας βαθμιαία αλλά σταθερά καταδικάζεται σε διεθνή απομόνωση» αναφέρει η ανακοίνωση.

Και συνεχίζει: «Με αγωνία διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών μέσα στην πρυτανεία, αφού κατά βάσιμες πληροφορίες γίνεται εκεί χρήση ναρκωτικών ουσιών από εξαρτημένα άτομα. Επιπλέον, παρουσιάσθηκαν αναφορές στο διαδίκτυο για ενδεχόμενες συγκρούσεις μέσα στον ίδιο κανονικά αξιοσέβαστο χώρο μεταξύ αλλότριων ως προς το πανεπιστήμιο ομάδων».

«Η αλλοτρίωση χώρων σεβαστού παιδευτικού προορισμού και των χρήσεών τους προσλαμβάνει όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις» τονίζεται σε ανακοίνωση του πρυτανικών Αρχών του ιδρύματος που επαναλαμβάνουν ότι εξαιτίας της κατάληψης έχουν παραλύσει βασικές λειτουργίες του ιδρύματος.

Μεταξύ αυτών, είναι η σύνδεση της κεντρικής διοίκησης με τα Τμήματα και τις Κοσμητείες των σχολών, η λειτουργία του κεντρικού πρωτοκόλλου και της νομικής υπηρεσίας, η διευθέτηση θεμάτων που αφορούν τη φύλαξη και την ασφάλεια των κτιρίων του Πανεπιστημίου, το δίκτυο των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, θέματα φοιτητικής μέριμνας, η διενέργεια ορκωμοσιών, καθώς και η συνεργασία με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

«Πρόσφατο λυπηρό παράδειγμα της τελευταίας αυτής δυσλειτουργίας ήταν η αδυναμία των υπηρεσιών μας να ανταποκριθούν άμεσα στην προταθείσα από ρωσικής πλευράς σύναψη πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Moscow State Institute for International Relations, Ίδρυμα το οποίο σε αντιδιαστολή με το ΕΚΠΑ, λειτουργούσε και λειτουργεί κανονικά. Το Πανεπιστήμιό μας βαθμιαία αλλά σταθερά καταδικάζεται σε διεθνή απομόνωση» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η σύνεση δεν μας επιτρέπει να υιοθετήσουμε απόψεις που θέλουν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και τους φοιτητές να αναλαμβάνουν ρόλους περιφρούρησης των πανεπιστημιακών κτιρίων έναντι καταλήψεων και παρεμβάσεων εξωπανεπιστημιακών ατόμων. Η ελληνική πολιτεία όμως δεν επιτρέπεται να αποποιηθεί τον αντίστοιχο ουσιώδη ρόλο της» σημειώνεται ακόμη.

«Σε αυτή λοιπόν την βαρύνουσα συγκυρία και στο πνεύμα των πιο γνήσιων πατριωτικών παραδόσεων των Ελλήνων απευθύνουμε έκκληση στον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τους πολιτικούς αρχηγούς, να δώσουν δείγμα υψηλής αντίληψης των καθηκόντων τους οδηγώντας σε λύση την ομηρία του ελληνικού κοινού μας «Εθνικού Σπιτιού», της έδρας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα προσφέρουν έτσι επείγουσα, ανεκτίμητη όσο και αυτονόητη εθνική υπηρεσία με πολλαπλό θετικό αντίκτυπο» καταλήγει η ανακοίνωση.