Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει το TAXIS για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξει από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η ηλεκτρονική πύλη για τη ένταξη των φορολογουμένων στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις οφειλές στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, δήλωσε σήμερα η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου από το βήμα εκδήλωσης σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που διοργανώθηκε στο ΕΒΕΑ.

Όπως επισήμαναν οι συντονιστές της εκδήλωσης, την οποία διοργάνωσαν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) με θέμα: «Νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, λόγω της ύφεσης και της ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας.

Κι όσο η αδυναμία αυτή συνεχίζεται και οδηγεί τις επιχειρήσεις σε λουκέτο, τόσο εντονότερο γίνεται το πρόβλημα για τα ταμεία και για τον προϋπολογισμό. Η λύση σε αυτό τον γόρδιο δεσμό μπορεί να προέλθει από τη βελτίωση της ρύθμισης για τις 100 δόσεις προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία η οποία θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές συνθήκες στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι στα χρόνια που διαρκεί η οικονομική κρίση, περίπου 230.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Συντονιστές της συζήτησης που πραγματοποιείται αυτή την ώρα είναι ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γεώργιος Καββαθάς.

Η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο γενικότερα, σε 100 δόσεις εκτιμάται από τους επιχειρηματίες ότι χρήζει ορισμένων βελτιώσεων προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Ο κ. Μίχαλος ανέφερε τις βελτιώσεις που προτείνουν οι επιχειρηματίες και στγκεκριμενα:

– επέκταση της ρύθμισης και για τις επιχειρήσεις που έχουν οφειλές άνω του 1.000.000 ευρώ.

– μειώσεις των προσαυξήσεων που θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες, για τις μεγάλες οφειλές.

– επιτόκιο αισθητά μικρότερο από το 4,5% που προβλέπει η ρύθμιση.

– Πρόβλεψη για τις συνεπείς επιχειρήσεις που εκπληρώνουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους για «μπόνους» μείωσης κατά 5% των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, ως επιβράβευση της συνέπειάς τους.