Την όγδοη κατά σειρά μεγαλύτερη υποχώρηση διεθνώς κατέγραψαν στο 4o τρίμηνο του ’14 οι τιμές κατοικιών στην Ελλάδα

Την όγδοη κατά σειρά μεγαλύτερη υποχώρηση διεθνώς κατέγραψαν στο τέταρτο τρίμηνο του 2014 οι τιμές κατοικιών στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Τιμών Κατοικιών του ΔΝΤ (Global Housing Watch) στο τέταρτο τρίμηνο 2014 οι τιμές κατοικιών στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 4,29% σε ετήσια βάση.

Η έρευνα που εκπόνησε το ΔΝΤ και βασίζεται και σε στοιχεία του ΟΟΣΑ καταδεικνύει πως στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2014 οι μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές κατοικιών κατεγράφησαν στην Ουκρανία (-48%), στην Κύπρο (-8%), στη Ρωσία (-5,5%), στη Σλοβενία (-5,1%), στην Κίνα (-5%) και στη Σιγκαπούρη (-4,7%).

Αντίθετα, ανάμεσα στις 65 χώρες που περιλαμβάνονται στον σχετικό πίνακα, η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές κατοικιών καταγράφηκε στο Κατάρ (+33,5%), στην Ιρλανδία (+16,2%), στην Εσθονία (+13,8%), στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (+11,5%), στο Περού (+11,5%) και στην Λιθουανία (+10,8%).

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Παρατηρητήριου Τιμών Κατοικιών του ΔΝΤ καταδεικνύουν ότι οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν ταχύτερα από το κόστος της ενοικίασης στις περισσότερες χώρες.

Συγκρίνοντας -στη βάση στοιχείων του ΟΟΣΑ- το κόστος χρήσης ιδιόκτητου ακίνητου με το συνολικό κόστος της ενοικίασης παρόμοιου ακινήτου, το ΔΝΤ αναφέρει πως στην Ελλάδα το κόστος ενοικίασης είναι στο 80% του κόστους χρήσης ιδιόκτητου ακίνητου. Χαμηλότερα βρίσκονται μόνον οι Ολλανδία (76%) και η Ισπανία (78%). Αντιθέτως, το κόστος ενοικίασης είναι πολύ υψηλό στην Τουρκία (128%), στη Γερμανία (120%), στην Αυστρία (114%) και στον Καναδά (114%).

Όπως σημειώνει το ΔΝΤ, σε μια ομάδα που αποτελείται από 34 οικονομίες οι τιμές των κατοικιών σε γενικές γραμμές μειώθηκαν απότομα κατά την έναρξη της Μεγάλης Ύφεσης και η επακόλουθη ανάκαμψη ήταν αργή. Σε μια δεύτερη ομάδα που περιλαμβάνει 25 οικονομίες οι αγορές κατοικιών «ανέκαμψαν», ήτοι η πτώση στις τιμές των κατοικιών το διάστημα 2007-2008 ήταν περισσότερο μέτρια και ακολούθησε μια πιο ταχεία ανάκαμψη. Όπως σημειώνεται στις οικονομίες που οι τιμές ανέκαμψαν η πίστωση επεκτάθηκε πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με την πρώτη ομάδα χωρών.