Τούσκ: Η Αθήνα να αποδεχθεί αυτό που θεωρούμε καλή προσφορά συνέχισης της στήριξης ή να οδεύσει προς τη χρεοκοπία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ ανέφερε πως η έκτακτη Σύνοδος της Ευρωζώνης της Δευτέρας για την Ελλάδα «δεν θα δώσει μαγική λύση», θέτοντας το δίλημμα στην Αθήνα «να αποδεχθεί αυτό που θεωρούμε καλή προσφορά συνέχισης της στήριξης ή να οδεύσει προς τη χρεοκοπία».

«Να σταματήσει το παιχνίδι του δειλού και το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, διότι δεν υπάρχει χρόνος για παιχνίδια» είπε χαρακτηριστικά.

Σε μήνυμά του σχετικά με τη Σύνοδο που συγκλήθηκε μετά την αποτυχία του Eurogroup της Πέμπτης, ο Ντ.Τούσκ ανέφερε πως ύστερα από τέσσερις μήνες διαπραγμάτευσης δεν υπήρξε ο απαραίτητος συμβιβασμός και απομένουν μόλις έντεκα ημέρες για τη λήξη του προγράμματος.

«Το παιχνίδι του δειλού πρέπει να τελειώσει, όπως επίσης και το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών γιατί δεν είναι παιχνίδι και δεν υπάρχει χρόνος για κανένα παιχνίδι. Είναι η πραγματικότητα και θα έχει συνέπειες πρώτα από όλα για τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Στόχος της Συνόδου Κορυφής είναι να βεβαιωθούμε ότι ο ένας καταλαβαίνει τις θέσεις του άλλου και τις συνέπειες των πράξεων μας. Να φύγουν οι ψευδαισθήσεις ότι θα υπάρξει μαγική λύση», συμπληρώνει εξηγώντας τους λόγους που την συγκάλεσε.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η Σύνοδος δεν θα είναι το τελευταίο βήμα αφού δεν θα υπάρξει λεπτομερής τεχνική διαπραγμάτευση καθώς αυτό είναι δουλειά των υπουργών οικονομικών.

«Είμαστε κοντά στο σημείο που η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ αυτού που εγώ πιστεύω ότι είναι μια καλή συμφωνία για την παροχή στήριξης ή να βαδίσει προς την πτώχευση».

«Στο τέλος, αυτό μπορεί να είναι μόνο ελληνική απόφαση και ευθύνη. Υπάρχει χρόνος, αλλά μόνο μερικές ημέρες, ας τις αξιοποιήσουμε σωστά» κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από την πλευρά της Κομισιόν, ο επίτροπος Βλάντις Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι «η επόμενη εβδομάδα είναι πραγματικά η τελευταία εβοδμάδα για αποφάσεις, διότι το πρόγραμμα εκπνέει στις 30 Ιουνίου».