Το βράδυ της Πέμπτης ο Αλ. Τσίπρας στο LSE

«Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση»,θα είναι το θέμα της ομιλίας του κ. Αλ. Τσίπρα το βράδυ της Πέμπτης στο London School of Economics, όπου σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει το  σχέδιο του για έξοδο από την κρίση και την εναλλακτική πρόταση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ενώπιον του «πλέον απαιτητικού κοινού».
Σύμφωνα με το επιτελείο του κ. Τσίπρα, η παρουσία του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, «σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, οι διαδοχικές παρουσιάσεις των αληθινών διαστάσεων του ελληνικού προβλήματος μπροστά σε ετερόκλητους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους, είτε πρόκειται για τους Σοσιαλιστές ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, είτε για την Ευρωπαϊκή Αριστερά, είτε για τους υπέρμαχους της ελεύθερης αγοράς στις μητροπόλεις του Καπιταλισμού, απαντά στο ερώτημα “Ποιος είναι ο ρόλος και η πολιτική στόχευση της σύγχρονης Αριστεράς;”».
Η απάντηση κατά την Κουμουνδούρου είναι πως «η Αριστερά δεν είναι “σύγχρονη” και “ευρωπαϊκή” όταν δέχεται χωρίς αντιστάσεις την επιβολή της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής που σε οικονομικό επίπεδο απομυζά τις οικονομίες των κρατών και απογυμνώνει τις χώρες από τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, σε κοινωνικό επίπεδο οδηγεί στον αυταρχισμό, στην περιστολή των κοινωνικών ελευθεριών και των πολιτικών δικαιωμάτων και σε πολιτικό επίπεδο αποτελεί τη βάση για την επιβολή αντιδημοκρατικών, αντιουμανιστικών και εν τέλει αντίθετων προς την ευρωπαϊκή παράδοση και κουλτούρα μοντέλων διακυβέρνησης. Και βέβαια η Αριστερά δεν είναι “σύγχρονη” και “ευρωπαϊκή”, όταν εγκλωβίζεται στη δική της εσωστρέφεια και είναι όμηρος γραφειοκρατικού χαρακτήρα αγκυλώσεων».
Με βάση αυτά, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά πολιτική, πολιτειακή και πολιτιστική και ότι μοναδική πλατφόρμα για έξοδο μπορεί να αποτελέσει μια κοινωνική δίκαιη πολιτική, η  οποία θα διατηρήσει στέρεα την κοινωνική συνοχή, θα τονώσει την πραγματική οικονομία και θα γίνει η ασπίδα για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.
Πέραν της ομιλίας, ο κ. Τσίπρας κατά την τριήμερη παραμιονή του στο Λονδίνο αναμένεται να παραχωρήσει συνεντεύξεις στα βρετανικά ΜΜΕ, ενώ θα έχει και συναντήσεις με την βρετανική Αριστερά και τα συνδικάτα.