Το εκλογικό αποτέλεσμα στο σημερινό Eurogroup

Το αποτέλεσμα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα αλλά και το θέμα της παράτασης του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του Eurogroup, που συνέρχεται το απόγευμα στις Βρυξέλλες.
Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Σύμφωνα με τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν την παραχώρηση ενός επαρκούς χρονικού διαστήματος στη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι το Eurogroup έχει ήδη δώσει δίμηνη παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα, η οποία λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, με την οποία θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.
Απορρίπτει συμμετοχή σε ενδεχόμενο «κούρεμα» η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ξεκαθαρίζει πάντως, δια στόματος του μέλους του εκτελεστικού της συμβουλίου Μπενουά Κερέ, πως δεν θα συμμετάσχει σε οιαδήποτε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ να αποφασίσει εάν η Ελλάδα έχει ανάγκη από ελάφρυνση του χρέους… Αλλά είναι απολύτως σαφές ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ελάφρυνση που θα περιλαμβάνει τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ», δήλωσε ο Κερέ στην εφημερίδα Handelsblatt, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν θα ήταν δυνατόν για νομικούς λόγους.
Δεν βλέπει «κούρεμα» ούτε ο Σουλτς

Τον πήχη των προσδοκιών του ΣΥΡΙΖΑ για κούρεμα του χρέους επιχείρησε να κατεβάσει και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandfunk, ο κ. Σουλτς επεσήμανε ότι δεν αναμένει «κούρεμα» και πρόσθεσε πως δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει πλειοψηφία πρόθυμη να στηρίξει αυτό το βήμα.