Αντίστροφη μέτρηση για εκλογή Προέδρου ή πρόωρες εκλογές

Στις 12:00 θα διεξαχθεί η τρίτη και καθοριστική ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 180 ψήφοι, θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Αν και όλα τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για κάλπες στις 25 Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει Υπουργικό Συμβούλιο για τις 14:00, δηλαδή αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς, με τη συνέντευξή του το Σάββατο, έθεσε για μια τελευταία φορά τα διλήμματα μπροστά στα οποία βρίσκονται οι βουλευτές και η χώρα, κάνοντας λόγο για «θανάσιμους κινδύνους» σε περίπτωση που στηθούν πρόωρες εκλογές, για να τονίσει ότι η ευθύνη βαρύνει όσους δεν ψηφίσουν Πρόεδρο.

Σε αυτό το κλίμα, τα βλέμματα στρέφονται στην ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών που στις προηγούμενες δύο ψηφοφορίες έχουν δηλώσει «παρών», καθώς και στις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ.

Δεδομένου ότι στη δεύτερη ψηφοφορία ο Σταύρος Δήμας συγκέντρωσε τις ψήφους 168 βουλευτών, αναζητούνται ακόμη 12 ψήφοι.

Πάντως, επισήμως, τόσο οι ΑΝΕΛ (12 βουλευτές), όσο και η ΔΗΜΑΡ (9 βουλευτές) επιμένουν ότι οι βουλευτές τους θα δηλώσουν «παρών».

Ωςτόςο, τηλεφωνικές επαφές είχαν τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, κυρίως με ανεξάρτητους βουλευτές που μπορεί να επέλεξαν το «παρών» στην ψηφοφορία της προηγούμενης Τρίτης, αλλά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν δείξει ότι μπορεί να μεταβάλουν τη στάση τους εν όψει της κρίσιμης τρίτης ψηφοφορίας.

Ο στόχος βέβαια είναι η εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας, αλλά όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, ακόμη κι ένα οριακό αποτέλεσμα στην τρίτη ψηφοφορία «θα καταδείξει, στο δρόμο προς την κάλπη, τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ και όσων επέλεξαν με τη στάση τους να οδηγήσουν τη χώρα στην περιπέτεια των πρόωρων εκλογών». Επιπλέον, τόσο ο κ. Σταύρος Δήμας όσο και σειρά κορυφαίων στελεχών της ΝΔ (Ντ. Μπακογιάννη – Κυρ. Μητσοτάκης) απέρριψαν κατηγορηματικά το σενάριο οι φυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής να ψηφίσουν για ΠτΔ.