Το υπόμνημα του Παπανδρέου στην προανακριτική επιτροπή

 

Με ένα τετρασέλιδο υπόμνημα το οποίο έφτασε το απόγευμα της Τρίτης στα χέρια του προέδρου της προανακριτικής επιτροπής κατέθεσε τελικά ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ που διερευνάται από τη Βουλή. «Δεν ενημερώθηκα ποτέ για το περιεχόμενο της λίστας» υποστηρίζει ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζοντας ότι πίστευε ότι οι υπηρεσίες θα εξαντλούσαν κάθε δυνατότητα αξιοποίησης των στοιχείων. Στο μεταξύ, το αίτημα να κληθεί ξανά στην προανακριτική επιτροπή ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης κατέθεσαν σήμερα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βαξεβάνης κατηγορείται ότι όταν δημοσίευσε τη λίστα Λαγκάρντ στο περιοδικό HOT DOC είχε αφαιρέσει το όνομα του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, αφήνοντας μόνο το όνομα μιας εταιρείας που προφανώς δεν έλεγε τίποτε σε κανέναν.>Τι απαντά ο δημοσιογράφος. Το υπόμνημα Παπανδρέου
«Στα μέσα περίπου του 2010 ενημερώθηκα από τον τότε Υπουργό Οικονομικών, για τη δυνατότητα απόκτησης στοιχείων που αφορούσαν καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό. Έδωσα εντολή να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την απόκτησή τους. Μετά την παραλαβή του σχετικού υλικού ενημερώθηκα και πάλι από τον Υπουργό Οικονομικών, οπότε και επανέλαβα την πάγια εντολή μου να γίνουν οι δέουσες ενέργειες για την αξιοποίηση των στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες» αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σχετικά με την εμπλοκή του με το θέμα της λίστας.

Επίσης τονίζει ότι ουδέποτε συμμετείχε σε καμία σύσκεψη με θέμα τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ και ότι δεν είχε συζητήσει για το θέμα ούτε με τον τότε διοικητή της ΕΥΠ κ. Κωνσταντίνο Μπίκα. «Σημειώνω δε, επειδή έχει γίνει σχετικά λόγος, ότι ούτε με τον τότε διοικητή της ΕΥΠ είχε συζήτηση επί του περιεχομένου ή του τρόπου διαχείρισης της λίστας. Εϊναι αυτονόητο ότι αντικείμενο των συζητήσεών μας ήταν η πληθώρα ζητημάτων εθνικής ασφάλειας και αρμοδιότητας του διοικητή της ΕΥΠ., καθώς και ότι, αν ποτέ έγινε παρεμπιπτόντως αναφορά στη λίστα Lagarde αυτή θα αφορούσε την κοινή μας έγνοια για αξιοποίηση της, δεδομένου ότι και ο ίδιος ο τότε διοικητής της ΕΥΠ είχε συμβάλει στο να αποκτηθούν τα στοιχεία αυτά από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών». 

«Επισημαίνω ότι αυτό που ενδιέφερε στην υπόθεση της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ ήταν να έρθουν τα στοιχεία στην Ελλάδα και να επιληφθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να διαπιστώσουν περιπτώσεις τυχόν φοροδιαφυγής. Τίποτε άλλο. Δεν ενημερώθηκα ποτέ ούτε ζήτησα να ενημερωθώ για το περιεχόμενο ή για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα αναφορικά με την λίστα. Πίστευα ότι με δεδομένη την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, οι υπηρεσίες θα εξαντλούσαν κάθε δυνατότητα αξιοποίησης των στοιχείων. Δεν είχα άλλωστε καμία ένδειξη ή πληροφορία ότι κάποιος επιθυμούσε ή θα επιχειρούσε να συγκαλύψει οτιδήποτε»  υποστηρίζει ο κ. Παπανδρέου.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο θέμα εμπλοκής της μητέρας του για το οποίο αναφέρει ότι «με έκπληξη και οργή αντιμετώπισε τη συνειδητή, κατά την άποψη του, προσπάθεια ορισμένων να εμπλέξουν στην υπόθεση τη μητέρα του Μαργαρίτα Παπανδρέου για προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες». Μάλιστα, ο πρώην Πρωθυπουργός προαναγγέλλει ότι θα κινηθεί δικαστικά καθώς σημειώνει ότι «η Δικαιοσύνη θα έχει σύντομα λόγο σε αυτή την υπόθεση».

Ολόκληρο το υπόμνημα στο Foto Gallery

Εκ νέου στην επιτροπή ο Βαξεβάνης 

Το αίτημα να κληθεί ξανά στην προανακριτική επιτροπή ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης κατέθεσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με το αίτημά τους τον κατηγορούν ότι όταν δημοσίευσε τη λίστα Λαγκάρντ στο περιοδικό HOT DOC το οποίο εκδίδει είχε αφαιρέσει το όνομα του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά από τη σχετική λίστα, αφήνοντας μόνο το όνομα μιας εταιρείας που προφανώς δεν έλεγε τίποτε σε κανέναν.

Σύμφωνα με το mega, το USB που κατέθεσε ως αντίγραφο στην επιτροπή ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης προβλήθηκε σήμερα το απόγευμα στα μέλη της επιτροπής μέσω ενός προτζέκτορα που μεταφέρθηκε στην αίθουσα. Επίσης προβλήθηκαν, η λίστα που είχε δημοσιεύσει στο περιοδικό του ο δημοσιογράφος αλλά και η λίστα που ήρθε από το Παρίσι.

Πιο συγκεκριμένα το αντίγραφο του USB που κατέθεσε ο κ. Βαξεβάνης και στη λίστα που ήρθε από το Παρίσι υπάρχει το όνομα του επιχειρηματία, το οποίο όμως δεν υπάρχει στη λίστα που δημοσίευσε στο περιοδικό του.

Οι βουλευτές – μέλη της προανακριτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να κληθεί ξανά στην επιτροπή και να εξηγήσει γιατί, όπως λένε, αλλοίωσε τη λίστα και αφαίρεσε το όνομα του επιχειρηματία από το δημοσίευμα. Στην πρόταση αυτή συμφώνησαν και οι βουλευτές των άλλων κομμάτων και τις επόμενες ημέρες ο κ. Βαξεβάνης αναμένεται να κληθεί στην επιτροπή.

>Τι απαντά ο Βαξεβάνης

Με tweet απάντησε άμεσα ο δημοσιογράφος κάνοντας λόγο για προβοκάτσιες και επισυνάπτοντας ένα δημοσίευμα από την ιστοσελίδα του «Το κουτί της Πανδώρας» με τίτλο «Τι θα γίνει με τους μεγαλοεπιχειρηματίες της λίστας Λαγκάρντ;».
Αργότερα ανέβασε στην ιστοσελίδα του άρθρο-απάντηση με τίτλο «Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και τον…Βενιζέλο».

«Η αθλιότητα σήμερα είχε συνέχεια. Άδωνις  Γεωργιάδηςκαι Ρήγας,έβαλαν θέμα στην Επιτροπή, γιατί λέει στη δημοσιευμένη λίστα από εμάς δεν υπάρχει το όνομα Κοντομηνάς. Στη λίστα που δημοσιεύσαμε υπάρχει η «Ιντεραμέρικαν» την οποία εκπροσωπεί ο Κοντομηνάς. Σε δεκάδες δημοσιεύματα επίσης που έχουμε κάνει αναφέρονται όλοι οι επώνυμοι επιχειρηματίες (και ο Κοντομηνάς) των οποίων τα ονόματα είναι στη λίστα. Για καλή μας τύχη το τελευταίο από αυτά είναι μόλις προχθές, στο οποίο ρωτάμε τι θα γίνει με τους επιχειρηματίες της λίστας, θα ελεγχθούνποτέ; Και βεβαίως φιγουράρει και πάλι το όνομα και του Κοντομηνά» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Βαξεβάνης.
Δεν ξανακαταθέτει ο Βενιζέλος

Απορρίφθηκε από την προανακριτική το αίτημα να εξεταστεί εκ νέου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως είχε ζητήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Το ίδιο συνέβη και με το αίτημα για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των κ.κ. Βενιζέλου και Διώτη.