Τσίπρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με όσους αποδεχθούν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

Το ιδεολογικό πλαίσιο των συνεργασιών που μπορεί να δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον «ΑΝΤ-1», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με όσες πολιτικές δυνάμεις αποδεχθούν την υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Από το κυβερνητικό σχήμα εξαιρούνται δυνάμεις «που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή», επισημαίνοντας ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από αυτό που θεωρούμε αναγκαίο και απαραίτητο για τη χώρα, τη σκληρή διαπραγμάτευση με κόκκινες γραμμές σ’ ευρωπαϊκό τελευταίο επίπεδο και την άμεση έναρξη υλοποίησης του προγράμματος της Θεσσαλονίκης για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ ή το Ποτάμι δεν μπορεί να συνεργαστεί και διευκρίνισε ότι «αν λοιπόν υπάρξουν, που πιστεύω ότι θα υπάρξουν, μπορεί να υπάρξουν δυνάμεις, που αποδεχθούν την άμεση εφαρμογή και υλοποίηση του προγράμματος για την ισχυρή διαπραγμάτευση προς όφελος της χώρας σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, εμείς θα είμαστε ανοιχτοί».

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της αυτοδυναμίας εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι αυτή θα επιτευχθεί. Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας είπε ότι το διακύβευμα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να νικήσει, το διακύβευμα των εκλογών αυτών είναι αν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή. «Σας λέω λοιπόν, πρόσθεσε, με ειλικρίνεια: Δε ζητάμε αυτοδυναμία αλαζονείας, όπως ζητούσαν και έκαναν τα κόμματα εξουσίας που γνωρίζαμε από το ΄74 μέχρι σήμερα. Δε ζητάμε λευκή επιταγή και δε ζητάμε να πάρουμε μία ιστορική ρεβάνς, θέλουμε να ενώσουμε κι όχι να διχάσουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, θέλουμε όμως την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή διότι ο αντίπαλός μας δεν είναι ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Βενιζέλος».

Ο βασικός μας αντίπαλος, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι ένα σύστημα διαπλοκής της οικονομικής με την πολιτική εξουσία, είναι ένα κατεστημένο που όλα αυτά τα χρόνια κυβέρνησε τη χώρα κι εμείς θέλουμε τα χέρια μας λυμένα την επόμενη μέρα προκειμένου πρώτον να μπορέσουμε να συγκρουστούμε εντός της χώρας για τις αναγκαίες μεγάλες τομές που είναι απαραίτητες».