Τσίπρας: Εκλογές λύτρωσης και αλλαγής

«Εκλογές λύτρωσης και αλλαγής» ζήτησε μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για κατήφορο, «που καταλήγει από κάθε άποψη στον Μεσαίωνα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «υποχωρήσεις στα εγχώρια κέντρα και τη γερμανική ηγεσία, τις οποίες ονομάζουν διαπραγμάτευση».

Με αφορμή την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την τρόικα, διεμήνυσε πως «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί ούτε προαπαιτούμενα ούτε απαιτούμενα που επιχειρείται να επιβληθούν ως τετελεσμένα. Άλλο συνέχεια του κράτους, άλλο συνέχεια του μνημονίου» σημείωσε, τονίζοντας πως «ο λαός έχει τo δικό του προαπαιτούμενo από εμάς: το προαπαιτούμενο της αντίστασης, της ανατροπής της σημερινής πολιτικής και πορείας».

Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του κόμματος για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, το οποίο, όπως είπε, δεν είναι βιώσιμο, καθώς και την πρόθεση μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να εγγράψει στον προϋπολογισμού τις απαιτήσεις του ανεξόφλητου κατοχικού δανείου.

«Η Ελλάδα δεν υπάρχει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι παρά μόνο ως πεδίο δοκιμών βαρβαρότητας, εμείς επιμένουμε: μπορεί η Ελλάδα να αλλάξει πορεία» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας πως το πρόγραμμά της Θεσσαλονίκης προδιαγράφει σε, ρεαλιστικές γραμμές, αυτή την επανεκκίνηση.

Εκτίμησε ακόμη πως «σε κάθε περίπτωση, ο ορίζοντας της σημερινής κυβέρνησης δεν ξεπερνά την Προεδρική Εκλογή του Φεβρουαρίου» και δήλωσε βέβαιος πως «αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που κατατίθεται σε αυτή τη Βουλή».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη εκλογικής ετοιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ανάγκη, η αξιωματική αντιπολίτευση να εργαστεί το επόμενο διάστημα για να επιταχύνει τις εξελίξεις, να έρθει σε πιο στενή επαφή με τον λαό, να εξηγήσει το πρόγραμμά της και να δώσει το τελικό, αποφασιστικό χτύπημα στον φόβο και την αβεβαιότητα, όπως είπε,

Τόνισε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πατήσει γερά στο θέμα των συμμαχιών, «χωρίς επιπολαιότητες και χωρίς φοβίες» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Είμαστε απείρως πιο ισχυροί, πιο έμπεροι, πιο αποφασισμένοι να γυρίσουμε σελίδα» υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, κάνοντας λόγο για απροκάλυπτη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που «πρέπει να τερματιστεί άμεσα».

Πρόσθεσε πως η επικοινωνία με την τουρκική πλευρά είναι απαραίτητη ώστε να καταστούν σαφείς οι συνέπειες που θα είχε μία διαρκής κλιμάκωση της έντασης, ενώ σημείωσε πως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας είναι καίριο εργαλείο για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο κρατών και η σύγκλησή του απαιτεί την κατάλληλη προετοιμασία και την κατάλληλη χρονική συγκυρία.

Σε ότι αφορα τη συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτοθ, είπε πως η συνεργασία με τις χώρες της Ανατολικης Μεσογείου πρέπει να προσανατολιστεί όχι στην κλιμάκωση αλλά στην κατοχύρωση της ειρήνης της συνεργασίας και της σταθερότητας στην περιοχή.