Τσίπρας: Η λιτότητα σπέρνει τον όλεθρο, αλλά η Αριστερά μπορεί

Στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν αναφέρεται με άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας ότι στόχος του είναι μια εναλλακτική Ευρώπη πάνω σε δημοκρατική και προοδευτική βάση.

Στο άρθρο με τίτλο “Η λιτότητα σπέρνει τον όλεθρο, αλλά η Αριστερά μπορεί να ενωθεί για να χτίσει μια καλύτερη Ευρώπη”, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι περισσότεροι από 1000 νέοι προστίθενται κάθε μέρα στις τάξεις των ανέργων στην ήπειρο, με τη στρατιά όσων δεν έχουν εργασία να έχει ανέβει σε περισσότερους από 10 εκατομμύρια την τελευταία τετραετία.

“Στην Ελλάδα, παρά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η λιτότητα έχει σημειώσει επιτυχία, ο προϋπολογισμός του 2014 επιβάλλει νέες περικοπές δημοσίων δαπανών και περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας. Η οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή είναι πρωτοφανής εν καιρώ ειρήνης”, αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

Προσθέτει ότι το δημόσιο χρέος είναι σχεδόν 180% ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ το 2010 ήταν μόνο 120%.

Επισημαίνει ότι η “ανθρώπινη τραγωδία δεν περιορίζεται στην Ελλάδα” και προσθέτει ότι “αυτή η ανθρωπιστική κρίση που δεν έχει επαναληφθεί τα τελευταία 60 χρόνια δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά “ανθρωπογενής” φτώχεια, κατά την έκφραση του Νέλσον Μαντέλα”.

Ο κ. Τσίπρας στο άρθρο του τονίζει ότι οι ζηλωτές του νεοφιλελευθερισμού έχουν αναποδογυρίσει τις ζωές των λαών, με τις πολιτικές διαρθρωτικών προσαρμογών που εφαρμόζουν να χρησιμεύουν ως μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης που μεταφέρει το ρίσκο στους ώμους των απλών εργατών και των νέων.

Χαρακτηρίζει απελπιστική την αντίδραση της Ε.Ε. και των εθνικών ηγετών, αναφέροντας ότι στην πρωτοβουλία-εγγύηση της Ένωσης για την απασχόληση των νέων αναλογεί μόλις το 0,6% του κοινοτικού προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020, ποσό 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, μιλά για ευκαιρία ώστε να αρχίσει ένας πραγματικός διάλογος με τους πολίτες. “Είναι καιρός η Ευρώπη να σταματήσει τη σοκαριστική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την αναμόρφωση του κράτους, την αποκατάσταση της ανάπτυξης και τη δημιουργία υψηλής ποιότητας, σταθερών θέσεων εργασίας με τις προστατευτικές δικλείδες που ιστορικά συνέβαλαν στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο”, τονίζει.

Ο κ. Τσίπρας καταλήγει δηλώνοντας την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως εκπρόσωπος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς: “Η απόφαση αυτή υποκινείται από την επιθυμία μας να επανενώσουμε την Ευρώπη και να την ξαναχτίσουμε σε μια δημοκρατική και προοδευτική βάση. Υπάρχει εναλλακτική στην παρούσα κρίση και είναι καθήκον και πεπρωμένο μας να παλέψουμε για αυτήν”.

 

Πηγή: news.gr