Τσίπρας: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ελπίδα του κόσμου της εργασίας και του πολιτισμού σε όλη την Ευρώπη

Βέβαιος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, η οποία –όπως επισημαίνει- θα σηματοδοτήσει την αλλαγή σε όλη την Ευρώπη εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, σε άρθρο του στην El Pais.

«Στις 25 Ιανουαρίου η Ελλάδα κλείνει την πόρτα στο παρελθόν. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ελπίδα του κόσμου της εργασίας και του πολιτισμού σε όλη την Ευρώπη για αλλαγή. Για να κάνει το αναγκαίο βήμα, προς τα μπρος. Από το σκοτάδι της λιτότητας και του αυταρχισμού, στο φως της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της βιώσιμης ανάπτυξης», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλλαγή ξεκινάει από το Νότο, συνεχίζει, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα είναι μόνον η αρχή και πως εντός της χρονιάς θα έρθει και η σειρά της Ισπανίας.
Όπως επισημαίνει ο κ. Τσίπρας, η Ευρώπη δεν είναι θύμα της κρίσης, αλλά θύμα της λιτότητας, και «κινδυνεύει από τη συντηρητική πολιτική όσων αναμεταδίδουν στις χώρες τους τις ιδιοτελείς επιλογές της κ. Μέρκελ».

Υποστηρίζει ακόμη ότι το να δηλώνει κάποιος ότι, με την Ευρωζώνη ουσιαστικά σε στασιμότητα (0,8% το 2014 και 1,1% το 2015), θα αναπτυχθεί μόνος του είναι «βολική αυταπάτη ή πολιτικός εμπαιγμός».

Παράλληλα επισημαίνει ότι τα κλειδιά της Ευρώπης τα κρατάει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ότι η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης εάν υιοθετηθεί θα είναι ευπρόσδεκτη, «έστω και με τόσο μεγάλη καθυστέρηση».

Όπως εξηγεί όμως, για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να ανταποκρίνεται πλήρως στην αποστροφή του Μάριο Ντράγκι: ‘ό,τι κι αν χρειαστεί’. «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ευρείας κλίμακας, χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις. Δηλαδή, να περιλαμβάνει όλες τις χώρες που την έχουν ανάγκη», τονίζει.